Koronavírus: Szegeden olyat tettek, hogy csak lesi a világ

2021.11.23. 15:37

A gazdasejtek vírusfertőzésének időbeli és térbeli mintázatát leíró modellt készítettek a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének munkatársai. A kutatás eredményei a közelmúltban jelentek meg a Royal Society Open Science folyóiratban. Ezt a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága közölte a távirati irodával.

Az intézet matematikusai egy olyan, modern technikákat ötvöző szimulációs eszközt fejlesztettek ki, amely követi a sejtek fertőződését, a vírusreplikációt és a kórokozó sejtek közötti terjedését is.

Az egyetem szerint a kutatók eredményei pontosabb előrejelzéseket adnak a fertőzés lefutásáról, mint a klasszikus módszerek. A modell képesnek bizonyult a virológusok által lefolytatott kísérletek szimulációs reprodukálására is.

A kutatók a modellel nemcsak a koronavírus, hanem az influenza fertőzését is elő tudták idézni, és összehasonlították, miben más a két betegség tipikus kimenetele. A tervek között szerepel az immunválasz modellezése és az antivirális kezelések beépítése a szimulációs rendszerbe.  • Tippek
  • Árfolyam