Feláll Városháza-ügyben a fővárosi vizsgálóbizottság

DBZOL20211027007
2021.11.24. 14:31
Karácsony Gergely szerint a kormány tönkre akarja tenni a nemzet fővárosát.

Az elmúlt két évben megsokasodtak azok a kormány által hozott jogszabályok és jogszabály-módosítások, amelyek Budapest megfojtását célozzák  mondta napirend előtt Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Ezek között említette az iparűzési adó megfelezését és azt a javaslatot, amely megtiltja az önkormányzatoknak, hogy  akár csak az inflációhoz igazítva  adót emeljenek. A kormányra ezek a szabályok nem vonatkoznak  húzta alá.

Jelenleg a Fővárosi Önkormányzat nettó befizetője a központi költségvetésnek, egyenlege mínusz 18 milliárd forint. Ha a kormány végre átutalja a közösségi közlekedési normatívát, ez javulhat. A helyzet Karácsony Gergely szerint azonban az, hogy a kormány célja nem más, mint hogy tönkretegye az ország fővárosának önkormányzatát.

A Városháza eladásának szándékát ismét cáfolva elmondta, tavaly év végén foglalkoztak a terület hosszú távú fejlesztési koncepciójával, és egyértelműen kizártak minden olyan fejlesztési opciót, amely a Városháza értékesítését indítványozta volna. Épp fejleszteni szeretnék: elindult a Városháza park ötletpályázata, a Merlin Színház felújítása és a Budapest Galéria épületen belüli elhelyezése is. A főpolgármester arra utalt, hogy a kormányhoz közel álló körök akarják megvenni.

A probléma az, hogy mi nem akarjuk eladni. Ez azonban nem a mi problémánk, hanem az önöké.

A probléma a NER és az orosz titkosszolgálatok beavatkozása a választási kampányba. Az orosz Rahimkulov családot említve jelezte, vagyonuk kétszer akkora, mint Mészáros Lőrincé, és naivitás azt gondolni, hogy a Gazprom üzletein meggazdagodott oligarcha érdekköreit az orosz titkosszolgálatok tudta és támogatása nélkül le lehetne hallgatni. A kormánymédia olyan tárgyalásokon készült hangfelvételek alapján cikkezik, amelyeket nem a főváros kezdeményezett, hanem az orosz hátterű befektetők és a beszélgetést lehallgatók. Ez a titkos tevékenység azonban nemcsak hogy bűncselekmény, de Magyarország szuverenitásának súlyos megsértése is – szögezte le.

Döntöttek

A döntések transzparensek, ezért a főváros vezetése támogatta – a Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője által kezdeményezett – vizsgálóbizottság felállítását. 

A bizottság elnöke Kovács Péter lesz, a testület három Fidesz–KDNP és négy városvezetői oldali taggal áll majd fel. A bizottságnak decemberben már le kell tennie jelentését az asztalra. A következő testületi ülés december 15-én lesz.

Bajnai Gordont nem lehet vizsgálni, jelezte Láng Zsolt, a városvezetői oldal módosító indítványára utalva a vizsgálóbizottság felállításáról szóló napirendi vitában.

(Borítókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. október 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)