Kásler Miklós: A pálinka nem véd meg a koronavírustól

2021.11.24. 12:45

Az oltási akcióhétről, a koronavírus kezelésének legújabb eljárásrendjéről, az oltással kapcsolatos tévhitekről is beszélt Kásler Miklós az Életközelben című műsorban. Az emberi erőforrások minisztere felhívta a figyelmet a harmadik oltás fontosságára. Szerinte sikeres az oltási akcióhét, és nem szabad felülni a tévhiteknek.

Nagy öröm látni, hogy aktivizálták magukat az emberek. Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy a járvány ellen a legnagyobb lehetőség az oltakozás 

– mondta a miniszter, aki értetlenül áll az előtt, hogy a mai napig vannak oltásellenesek. A tömeges megbetegedésben rendkívül sok embert elveszítettünk, ugyanakkor teljesen egyértelmű, hogy az oltottak esetében a haláleset nagyon ritka − tette hozzá.

Én mindenkinek felhívom a figyelmét arra, hogy próbálja meg józan ésszel, érzelmek nélkül végiggondolni ezeket a tényeket, és ennek megfelelően visszanyúlni az oltásokhoz

– hangsúlyozta Kásler Miklós.

A miniszter arra a tévhitre, mely szerint a megbetegedés után van annyi ellenanyag az ember szervezetében, hogy ne kelljen felvennie az oltást, úgy reagált, hogy az ellenanyag termelése csak az immunitásnak egyik összetevője. A másik a sejtes immunitás. Azt az ellenanyagok kimutatása nem jelzi, pedig a kettőt együtt kell értékelni.

Szintén szóba került egy másik tévhit, amely szerint a rendszeresen és megfelelő mértékben fogyasztott alkohol megvéd a vírustól. Kásler Miklós szerint ez a félreértés azon alapul, hogy az alkoholban lévő fertőtlenítőszerek a vírust elpusztítják. De ez nem igaz a koronavírusra.

A pálinkának egészen más szerepe van az ember életében

− tette hozzá. Rámutatott: a z eredeti vírusra kifejlesztett vakcinák idővel veszítenek a hatékonyságukból. Emlékeztetett, hogy az egyszer beoltott emberek az indiai mutánssal szembeni védekezőképessége 3-4 hónap alatt 7 százalékra, a kétszer oltottak esetében körülbelül 90-ről 60 százalékra csökken. Ezt csak a harmadik oltással lehet 90 százalékra emelni ismét – fűzte hozzá a miniszter.