Akár tíz centiméter hó is eshet

2021.11.25. 17:08

Csütörtök este nyugat felől egyre nagyobb területen megvastagodik a felhőzet, és főként a nyugati és északi tájakon helyenként eső, Sopronnál havas eső is előfordulhat − derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. A délkeleti, keleti szél a Nyugat-Dunántúlon északira fordul, és időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 5 és plusz 4 fok között valószínű.

Várható hőmérséklet péntek hajnalban
Várható hőmérséklet péntek hajnalban
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Pénteken reggel a keleti országrészben is megvastagszik a felhőzet, és a nap nagy részében túlnyomóan borult időre számíthatunk. Délnyugat felől egy kiterjedt csapadékzóna éri el Magyarországot, amely csak lassan vonul észak felé. A Dunántúlon kiadósabb csapadékra van kilátás.

Az eső mellett előbb Sopron és az Alpokalja térségében, később a Dunántúl nyugati és északi részein, illetve az Északi-középhegység magasabban fekvő helyein havas eső, havazás is előfordulhat.

A délkeleti szelet, a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szelet kísérhetik élénk, helyenként erős lökések, majd délutántól egyre nagyobb területen nyugatira, délnyugatira fordul a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 10 fok között várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szöveges figyelmeztető előrejelzése szerint péntek reggelre nyugat, délnyugat felől csapadékzóna éri el az országot. A reggeli órákban előbb a nyugati határ térségében havas esőre, hóra, a Kőszegi- és a Soproni-hegységben esetleg átmeneti ónos esőre kell számítani. Napközben a Dunántúl nyugati, északnyugati részén egyre többfelé hullhat vizes, tapadó hó.

A délutáni, esti órákban már a Dunántúli-középhegység és az Északi-középhegység magasabb csúcsain is lehet havazásra számítani, majd késő este a csapadékzóna észak felé távozik. A lehulló hó síkvidéken olvadni fog, emiatt a várható hó mennyiségében még nagy a bizonytalanság.

A Dunántúl nyugati, északnyugati részén, síkvidéken általában lepel és három centiméter közötti hóréteg is kialakulhat. A több hó az Alpokalja térségében várható, a Kőszegi- és a Soproni-hegységben akár a tíz centimétert is meghaladhatja a várható hó mennyisége, de a Bakonyban is kialakulhat öt centimétert meghaladó friss hóréteg.

Ez várható hétvégén

Az előrejelzések szerint szombaton napközben általában közepesen vagy erősen felhős idő várható. Miután a csapadékzóna észak felé távozik, dél felől egy újabb csapadékzóna vonul észak felé. Emiatt nagyrészt eső, de a Dunántúl északi és nyugati tájain, valamint az északi hegyek magasabb csúcsain kis eséllyel átmeneti havas eső vagy hó is várható. Napközben szórványos jelleggel fordulhat elő eső, zápor. A lehullott hóréteg gyorsan olvadni fog. Hajnalban mínusz 4 és plusz 5, a délutáni órákban 2 és 12 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap sem kell nagy változásra számítani, ugyanis általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. Délelőtt az Alföldön lehet szűrt napsütés, de később kisebb körzetekben másutt is lehetnek rövid, átmeneti felszakadozások. A nyugat felől átvonuló csapadékzónából sokfelé várható eső. Napközben a Dunántúl nyugati és északi megyéiben van esély halmazállapot-váltásra, később az északi hegyekben is. A szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 7 fok között alakul, míg a maximumhőmérséklet plusz 3 és 14 fok közé tehető.

Mit ígér Katalin?

Mint korábban az Index is beszámolt róla, a hagyományos népi jóslatok között több olyan is van, amely azt próbálja megjósolni, milyen telünk lesz, illetve hogy karácsonykor milyen időjárásra számíthatunk. Korábban Márton napján és Erzsébet-napon is írtunk arról, mire lehet számítani a hiedelmek szerint. Ma Katalin árulta el, lesz-e hó karácsonykor.

Ha Katalin kopog, karácsony locsog

– szól a népi mondás. Azaz ha november 25-én fagy, akkor karácsonykor latyakos, esős idő várható. Az Agroinform szerint ennek a fordítottja is igaz: ha Katalin-napkor esős, enyhe idő van, akkor karácsonykor fog fagyni.