Karácsony Gergely: A berlini gyors elindult, és meg sem áll Magyarországig

2021.11.25. 06:12

Örömmel konstatálta Karácsony Gergely, hogy Olaf Scholz vezetésével szociáldemokrata–zöld–liberális kormánykoalíció fog alakulni Németországban.

A főpolgármester emlékeztetett, hogy az új német kormány programjában olyan célok szerepelnek, mint például az erőteljesebb klíma- és környezetvédelem, a minimálbér-emelés és az állami szolgáltatások digitalizációja, továbbá 1998 óta először lesz Németországban a magas bérleti díjak és lakhatási költségek ellen önálló építésügyi minisztérium, amelynek célja, hogy évente 400 ezer új lakást építsenek, amelyből minimum 100 ezret az állam fog finanszírozni.

Karácsony Gergely azt is felidézte, hogy még nyáron volt alkalma találkozni Olaf Scholzcal és a zöldek korábbi kancellárjelöltjével, Annalena Baerbockkal is, aki valószínűleg a külügyminisztérium élére kerül majd. A várható kormányt úgy értékelte:

Nekünk, magyaroknak ez kiváló hír, hisz joggal várhatjuk a zöldpolitikustól, hogy az elődeitől eltérően a gazdasági lobbicsoportok kedvéért nem fog szemet hunyni az Orbán-kormány demokrácia- és jogállamellenes, az EU-s pénzek ellopására irányuló tettei felett.

Hozzátette, szerinte emiatt már izgulnak a fideszes politikusok. Úgy fogalmazott, Németországban elkezdődött a változás, „a berlini gyors elindult, és meg sem fog állni Magyarországig”.

Amint arról az Index is beszámolt, a mai nappal több mint egy hónapig tartó tárgyalássorozat után megállapodás született az új német kormánykoalíció ügyében. Szerdán délelőtt tartotta meg utolsó ülését az ügyvezető német kormány, ahol Angela Merkel kancellár elköszönt minisztereitől. Olaf Scholz a többiek nevében virágcsokorral köszöntötte a politikust.