2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Megadták, hogy mit lehet vizsgálni Városháza-ügyben

2021.11.25. 08:11
Álszent, hazug, vérlázító és képmutató előterjesztés. Ezekkel a szavakkal illette Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Városháza eladásának ügyében kezdeményezett vizsgálóbizottság kapcsán tett városvezetői módosító indítványt.

Mint korábban megírtuk, a városházi ellenzék a múlt héten rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a főpolgármesternél, majd ennek elutasítása után a Városháza-ügy kivizsgálását végző eseti bizottság felállítására nyújtott be indítványt a november 24-ei rendes közgyűlésre, amit a testület egyhangúan támogatott. Az igen gombok megnyomását a főpolgármester azzal indokolta, hogy döntéshozataluk transzparens, nincsen semmi takargatnivalójuk.

Láng szerint viszont Karácsony Gergely terel, hisz az elfogatott módosítással nem lesz lehetőségük arra, hogy mindent, azaz az elmúlt három hétben napvilágot látott összes dokumentumban és hangfelvételen felvetett részletet feltérképezhessék.

Az eseti vizsgálóbizottság felállításáról elfogadott határozat tételesen felsorolja, hogy mire terjed ki a tagok kompetenciája:

  • Feladata a Városháza és a Fővárosi Önkormányzat más ingatlanainak hasznosításával összefüggő állítások valódiságának vizsgálata.
  • A hangfelvételek készítésének és nyilvánosságra kerülésének vizsgálata, különös tekintettel az országgyűlési választásokba történő beavatkozás esetleges aspektusaira.
  • A Városháza fejlesztésére készített döntés-előkészítő tanulmány megrendelésének megtárgyalása, részleteinek és tartalmának vizsgálata.
  • Annak vizsgálata, hogy született-e a főváros vagy bármely szerve részéről a Városháza értékesítésére harmadik személynek szóló megbízás.
  • Berki Zsolt találkozott-e bármikor a jelenlegi, illetve előző városvezetés bármely tagjával? Mi lett a találkozó eredménye?
  • Berki mely ingatlanokat tekintette meg, és járt el érdeklődő vagy pályázó érdekében?
  • Milyen viszony fűzi Gansperger Gyulát a Fideszhez, illetve a Fideszhez kötődő gazdasági szereplőkhöz?
  • A hangfelvételek készítése és összevágása milyen egyezést mutat az orosz típusú dezinformációs kampányokkal, továbbá hogy az ezekből levonható következtetések összefügghetnek-e a 2022-es országgyűlési választásokba történő esetleges beavatkozási lehetőséggel?

Láng Zsolt az Indexnek azt mondta, különös, hogy az ország korábbi miniszterelnökének, Bajnai Gordonnak az állításait nem vizsgálhatják, noha az egykori politikus igen súlyos mondatokat fogalmazott meg az üzletet kiszagoló, közvetítői jutalékért dolgozó ingatlanos „cápák” létezéséről.

A szerdai közgyűlés végén ismét előkerült a Városháza hátsó udvarának közösségi térré alakítása kapcsán az ingatlanmutyira vonatkozó fideszes gyanú. Láng Zsolt ekkor arról érdeklődött, hogy a park tervpályázata úgy lesz-e kiírva, hogy oda a későbbiekben egy épület még elfér-e, esetleg 2024 után. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes jelezte, hogy ez a kiírás már nyilvános. Ebből kiderül, hogy a jelenlegi parkolót megnyitnák az emberek előtt, a Városháza alsó szintjein ügyfélszolgálat, illetve kulturális intézmények kaphatnának helyet, a Gerlóczy utca felé eső sarkát viszont egy későbbi fejlesztés előtt nyitva hagyják.

A vizsgálóbizottság működését meglehetősen szűk időkorlátok közé szorította a testületi döntés, mivel december 15-ére, a Fővárosi Közgyűlés következő ülésére már le kell tennie jelentését az asztalra.