Változhat a közgyógyellátás

2021.11.25. 15:39

Az egészségügyi törvényen is változtatna az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága – adta hírül az MTI.

A jövőben a gyógyszerterápiás tanács állíthatja össze azt a készítménylistát, amelyről a közgyógyellátottak vásárolhatnak – többek között erre vonatkozóan is módosítást fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtöki, számos előterjesztést megvitató ülésén.

Az egészségügyi és egészségbiztosítási törvényeket érintően támogatott változtatás értelmében a jövőben az Országos Gyógyszerterápiás Tanács határozza meg azoknak a készítményeknek a listáját, amelyek a közgyógyellátás terhére kiválthatók. A támogatási szempontokat az egészségügyért felelős miniszter rögzíti rendeletben.

Az állatvédelmi törvényjavaslathoz elfogadott változtatás alapján nem csupán a gerinces állatokra, hanem minden élőlénycsoportra vonatkozik majd a jogszabály azon rendelkezése, amely szerint lefoglalás esetén az élőlény bizonyítási szerepét a legrövidebb időn belül meg kell szüntetni, és az értékesítést el kell rendelni.

Ennek indoka, hogy az élőlények elhelyezése és életben tartása mindig problémás, szakértelmet igényel. A módosítást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország Alapítvány és a védett állatok nemzetközi kereskedelmével foglalkozó nemzetközi civil szervezet, a TRAFFIC kezdeményezte.

Egy másik jogszabályjavaslat törvényalkotási bizottság által támogatott változtatása alapján a jövőben a harmadik országból érkező diákok a tanulmányaik mellett egy héten akár harminc órányi munkát is vállalhatnak az eddigi huszonnégy óra helyett.