Nem a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasust

DEBRE20210709002
2021.11.25. 17:51
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség elutasította a hivatali visszaélés és minősített adattal visszaélés bűntett gyanúja miatt tett feljelentéseket Kósa Lajos pegasusos kijelentése ügyében, ugyanis az ügyészség tudomása szerint nem a belügy szerezte be a kémszoftvert.

Ketten is feljelentést tettek Kósa Lajos elhíresült kijelentése után, amelyet a fideszes politikus a Honvédelmi és rendészeti bizottság november 4-i ülése után tett a Parlament folyosóján. Kósa az RTL Klub kérdésére azt mondta, a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasus nevű szoftvert, amellyel a kiszivárgott információk szerint több magyar újságírót és más civileket hallgattak le.

Mi is megírtuk, hogy ifjabb Tényi István hivatali visszaélés és minősített adattal visszaélés bűntett gyanúja miatt bejelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, és Aser Nátán is ugyanezek miatt tett bejelentést.

Az Indexhez eljutott a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség határozata – hatásköri okokból ide került az ügy –, amely elutasítja a feljelentést. A döntés ellen lehet fellebbezni.

(Frissítés: Aser Nátán a cikk megjelentését követően jelezte lapunknak, hogy panasszal él az elutasítással szemben.) 

Az indoklásban szerepel a kulcsmondat, az ügyészség gyakorlatilag meghazudtolja Kósa Lajost, ugyanis ezt írják:

az ügyészség hivatalos tudomással bír arról, hogy a Belügyminisztérium Pegasus néven nem vásárolt szoftvert. (…) Az, hogy a Belügyminisztérium megvásárolta a szoftvert (…) tényszerűen nem felel meg a valóságnak.

Így tehát az ügyészség szerint Kósa Lajos sem tett olyan nyilatkozatot, amellyel jogosulatlan személyek részére tett volna hozzáférhetővé minősített adatot.

Az ügyészség Kósa Lajos egy másik mondatára is reagál, amely így hangzott:

a Pegasus szoftver az egy egyszerű szoftver, ilyen sok működik, amit a nemzetbiztonsági munka során felhasználnak az erre jogosított szervek.

Az indoklás erről azt mondja, mivel az információs rendszerek titkos megfigyelése manuális módon nyilvánvalóan nem lehetséges, így az, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok „ilyen szoftvereket” alkalmaznak, önmagában legfeljebb távolról utalhat minősített adatra, de a politikus ezzel a mondatával sem követett el bűncselekményt.

Az ügyészség álláspontja szerint azzal, hogy a képviselő válaszolt egy újságírói kérdésre, nem szegte meg a hivatali kötelességét, nem élt vissza hivatali helyzetével és nem lépte túl a hatáskörét.

Ennek tükrében sok más egyéb mellett továbbra is nyitott kérdés: melyik kormányzati szerv szerezte be a Pegasust?

(Borítókép: Kósa Lajos. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)