Magyarországon is szűrni fogják az újszülötteket a gerincvelői izomsorvadásra

2021.11.26. 12:24 Módosítva: 2021.11.26. 12:24

Az egészségügyért felelős államtitkárság kidolgozta a gerincvelői izomsorvadás újszülött kori szűrésének szakmai koncepcióját, és állja a mintaprogram megvalósításához szükséges forrást. Sok esetben a betegséget nem ismerik fel a tünetek megjelenése előtt, ami nehezíti a kezelést. Ugyanakkor a rendellenesség vérmintából genetikai vizsgálattal kimutatható. Számos országban már szűrik erre a csecsemőket.

A tudományos kutatások igazolták, hogy a kór kezelése annál hatékonyabb, minél korábban kezdhető el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a hazai újszülött kori gerincvelői izomsorvadás szűrés gyökeresen megváltoztathatja az e betegségben szenvedők életét azáltal, hogy kezelésük már tünetmentes állapotban megkezdődhet, írta az MTI.

A mintaprogramban a kisbabától nem kell extra vért venni, mert kötelező szűrővizsgálathoz levett vércseppekből elvégezhető ez az előszűrés is, ha a lelet pozitív, akkor genetikai tanácsadást nyújtanak, illetve újabb vérmintát vesznek. A tárca szerint a mintaprogram révén az egy év alatt diagnosztizált tíz-tizenöt csecsemő kaphat esélyt a tartós és teljes élethez.