Itt a tél, jön a hó

2021.11.27. 15:41

Újabb mediterrán ciklon érkezik, nem kell sokat várni a következő havazásra – ígéri az Országos Meteorológiai Szolgálat. Bár a csapadék esélye a keleti országrészben a legnagyobb, ez nyugaton mínuszokkal párosul, így ott a megjelenési forma eső helyett ismét hó lehet. 

Vasárnap a ciklon hidegfrontja esővel, záporokkal vonul át Magyarországon, kis eséllyel egy-egy beágyazott zivatar is előfordulhat. Késő este délnyugat felől aztán újabb csapadékrendszer érkezik, többfelé alakulhat ki havas eső, havazás  nemcsak a hegyekben, hanem síkvidéken is. Az északnyugati szelet élénk, erős lökések kísérhetik a Dunántúlon, ami a havazással kombinálva hófúvást okozhat.

Eleinte délnyugaton, északnyugaton eshet, majd folyamatosan haladhat északkelet felé a csapadék. A legtöbb hó a Zalaegerszeg–Börzsöny vonalon lehet, itt a lepel akár öt centiméteresre vastagodhat, de magasabb helyeken akár ennél nagyobb hóréteg is összejöhet.

A keleti, délkeleti megyékben főként eső várható, azonban ha kicsit korábban érkezik a hideg, itt sem kizárt átmeneti havas eső. Hétfőtől lehűlés kezdődik országszerte, a hőmérséklet a havas területeken fagypont alatt maradhat, míg másutt 2–6 fok várható. A WRF-modell előrejelzési animációján jól látható, hogyan zúdul be a fagyos levegő a magasban, és hol mikor eredhet el az eső, vagy hullhat a hó. 

A havazás előtt az ónos eső mindent jégbe borított, csodálatos jégvilágot hagyva maga mögött. Érdemes végignézni a következő felvételt, amelyen látszik, ahogy a jég minden egyes faágra csillogó köntöst varázsolt. 

Mivel a hőmérséklet továbbra is alacsony,  –2 fok körüli, így a hó a fagyott jégre esik rá, emiatt nagyon óvatosnak kell lenni a közlekedésben. Bár a közútkezelő hókotrói a főutakat folyamatosan tisztítják, az alacsonyabb jelzésű vonalakra és főleg a hegyi utakra nem egyhamar jutnak el, ezért nem árt, ha ilyen helyeken a hólánc is kéznél van. 

(via Országos Meteorológiai Szolgálat, Időkép, MetKép)