Embercsempészeket fogtak az osztrákok, több mint 700 bevándorlót vihettek át Magyarországon

2021.11.28. 06:31

Tizenöt feltételezett embercsempészt fogtak el Ausztriában az elmúlt napokban, akik az utóbbi időben több mint hétszáz migránst szállíthattak illegálisan Ausztriába – közölte Alsó-Ausztria tartomány rendőrsége.

Az embercsempészek a szerb-magyar határon átkelve, majd Szlovákián és Csehországon áthaladva juttattak illegális bevándorlókat Ausztriába. A hatóságok tizennégy járművet, valamint telefonokat és több ezer euró készpénzt is lefoglaltak. Az autókat Ausztriában és Magyarországon vásárolták, és Magyarországon helyezték forgalomba őket – közölték a rendőrök.

A hatóságok úgy tudják, hogy egyszerre 12-15 embert zsúfoltak be sötétített ablakú furgonokba, amelyek hátsó üléseit eltávolították. A gyanúsítottak fejenként 4000-5000 euróért (körülbelül 1,5-1,8 millió forintért) szállították utasaikat. A csempészek összesen több mint két és fél millió eurót (920 millió forintot) kereshettek szíriai, libanoni és egyiptomi ügyfeleiken, akik végső úti célja Németország volt.

A moldovai, ukrajnai, lengyel és üzbég állampolgárokból álló csempészcsoport ellen a múlt hónapban indítottak nyomozást. A tizenöt gyanúsítottat közúti ellenőrzések és egy bécsi hotelben tartott razziával fogták el november közepén. A feltételezett csempészek mindegyike megpróbált elmenekülni.

A gyanúsítottak további sofőröket is toboroztak a közösségi médiában. A hirdetésekben sofőrmunkára kerestek embereket havi 2-3 ezer euróért (átszámítva hétszázezer-egymillió forintért).

Idén már legalább 337 embercsempészt fogtak el Ausztriában, ez valamivel több a 2020-ban elfogott 311-nél – számolt be az MTI.