Szülőágyat toltak a Kossuth térre, a benne lévő kövekkel üzentek

20211128102845 PAP 4750-01
2021.11.28. 13:30

Teherletétel, melyet a nők szüléseik óta cipelnek. Ezt jelzik azok a teleírt kövek, melyeken a vasárnapi demonstráció résztvevőinek a szülésük közben átélt traumái olvashatók. Az üzenetekkel ellátott köveket a demonstrálók egy szülőágyra helyezték, azt a Bajcsy-Zsilinszky úton haladva a Parlament elé tolták. Maga az ágy az elavult szülészeti ellátást szimbolizálja.

Felszólítjuk Magyarország kormányát, hogy viselje a felelősség terhét a nők helyett! 

– üzenték a döntéshozóknak az esemény résztvevői. A „NŐ a hangunk!” országos megmozduláshoz eddig mintegy 17, szüléssel foglalkozó civil szervezet csatlakozott. Arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a 2019-ben megjelent szülészeti szakmai irányelv és a családbarát szülészeti pályázati program ellenére a magyarországi ellátórendszer jelenlegi formájában ártalmakkal teli, abban nem elvárt, csak megtűrt a jó gyakorlatok alkalmazása. Az ellátás nem biztonságos és nem egységes. 

Szerintük az elmúlt évek eseményei, a koronavírus-járvány és a jogviszonytörvény hozta változások sosem látott bizonytalanságot teremtettek, és jelentősen szűkítették a nők mozgásterét.

Az eseményt megelőzően a Partizánnak adott interjúban Keszler Viktória a Másállapotot a szülészetben! szervezet részéről azt kérte az ellátás biztosítójától és a döntéshozóktól, hogy intézkedjenek azért, hogy a szülészeti eljárás ne ártson és ne bántalmazzon.

Azt is kifogásolják, hogy a hálapénz (általuk is támogatott) visszaszorítását célzó jogviszonytörvény előírása szerint már csak a körzetesen kijelölt intézményben szülhetnek az asszonyok,

mivel vannak olyan körzetes intézmények, amelyek masszívan bántalmazóak. A nőknek az utolsó mozgásterét vették el azzal, hogy nem választhatnak intézményt. Ezért mondják a nők, hogy ez (a törvény) előkészítést igényelt volna, be kellett volna vonni őket és minket mint legfőbb érintetteket

– fejtette ki Keszler Viktória. Ezáltal a nők, a családok és az egészségügyi dolgozók kiszolgáltatottsága megnőtt, a lehetőségeik pedig csökkentek.

A Kossuth téren tüntetők minderre tekintettel több tiszteletet, emberséges bánásmódot, a szeparáció megszüntetését, a hozzátartozók beengedését és az ellátást biztosítók részéről megfelelő kommunikációt követeltek a szülésre vállalkozó nők számára.

Cikkünk megjelenését követően a kormányszóvivő videóüzenetben reagált az eseményen elhangzottakra. Szentkirályi Alexandra azt mondta:

Halljuk a hangját azoknak is, akik ma elmondják a véleményüket ebben a fontos témában. A kormány folyamatosan tárgyal a Magyar Orvosi Kamarával és a szakmai kollégiummal, és figyelembe vesszük az ő szakmai véleményüket is. 

A kormány célja az, hogy minél többen vállalkozzanak szülésre, és azt a nekik leginkább megfelelő módon élhessék át.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)  • Tippek
  • Babaváró hitel