Németh Lajos elárulta, meghozhatja-e a Mikulás az országos havat

DMARC20200323014
2021.11.29. 14:21

A vártnál kevesebb csapadékot hozott a mediterrán ciklonnak az úgynevezett hátoldala, a hidegfronti oldala. A szél különösen a Kisalföldön és az Alpokalján időnként megerősödik északnyugati irányból, és fagyos levegőt szállít – mondta Németh Lajos meteorológus, aki Farkasgyepüről jelentkezett be.

A meteorológus elmondta, hogy a Bakonyban mínusz egy és mínusz kettő fok között alakul a hőmérséklet, és szállingózik a hó.

Fehér, kicsi, de mégiscsak magyarországi hóesés, amit itt találtunk

– fogalmazott Németh Lajos. Hozzátette, hogy a hideg levegő a következő másfél napban folyamatosan érkezik északnyugat felől, de mivel kicsi a nedvességtartalma, ezért jelentős csapadékot nem várhatunk.

Viszont egy-egy hózápor kialakulhat mind ma, mind pedig holnap

– tette hozzá Németh Lajos.

Holnapra virradóra lesznek olyan helyek az országban, ahol mínusz 6 és mínusz 10 fok közé süllyed a hőmérő higanyszála. A hó nem lesz jellemző. A hidegbetörés utánpótlása csütörtökre mindenképpen megszűnik. Szerda délutántól enyhébb léghullámok érkeznek

– mondta el a következő napok időjárásáról a meteorológus. Hozzátette, hogy most már szárazabb és meglehetősen hidegebb levegő érkezett meg Magyarországra.

Ez a csapadékos, változatos, változékony időjárás egy hatalmas kiterjedésű légörvénynek köszönhető – magyarázta a Tv2 reggeli műsorában a meteorológus. Ennek több magja van, tegnap például Békéscsaba, Gyula, Szeged környékén 14–15 fokos „márciusi madárcsicsergéses tavaszi időjárás volt”.

A hideg levegő azonban kiszorítja ezt az enyhébbet már a délkeleti országrészről is. Ugyanakkor északnyugaton 2 és 7 fok között alakul majd, ez olyan kora télies hőmérséklet. Kicsit alacsonyabb, mint ami november utolsó napjaira jellemző

– magyarázta Németh Lajos, aki arra figyelmeztetett, hogy csütörtökön egy újabb nedves léghullám érkezik, ami miatt csütörtökön és pénteken esőre, záporra kell számítani. Hétvégére azonban enyhe időjárás lesz a jellemző.

Úgy tűnik, a Mikulás sem hozza meg az országos havat

– mondta a meteorológus, aki szerint a jövő hét közepén egy újabb hidegbetörés várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán erős szélre figyelmeztet. Mint írják, az átvonult hidegfront mögött egyre nagyobb területen erőre kap az északnyugati szél, ami jelentősen ronthat a hőérzetünkön.

Holnapra se tudunk sokkal jobb hírekkel szolgálni, sőt az erős szél mellé akkor már (vegyes halmazállapotú) csapadék is társulhat

– írták a bejegyzésben, és kitértek arra is, hogy az erős szél megnehezítheti a toronydarusok munkáját is.

(Borítókép: Mónus Márton / MTI)