Erik, Alexandra
EUR 385,39 Ft
USD 366,54 Ft
9 °C
23 °C

Jakab Ferenc: Száz százalék az omikron-variáns magyarországi megjelenése

DSOKI20200925007
2021.11.29. 10:15

Jakab Ferenc szerint száz százalék, hogy Magyarországon is megjelenik az omikron-variáns. A virológus erről az ATV Heti Napló című műsorában beszélt.

A szakember szerint ezt nem jelenti azt, hogy a variáns tömeges fertőzést fog okozni, mert

ha idejében lépünk, és vizsgáljuk a hazai vírusok genetikai szerkezetét, ez talán még extrémebben fontos, mint bármikor.

Jakab Ferenc elmondta, hogy a variánsok vizsgálata a járványügy feladata. Azt is hozzátette: 

Előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni. Ez is történt.

A virológus arra az oltástagadók között terjedő kérdésre is reagált, miszerint miért oltanak a járvány közepén a koronavírus okozta betegség ellen. Mint fogalmazott, vannak olyan vírusok, amelyeknél nem szabad oltani, ha előtte vagy utána valószínűsíthető a fertőzés, a koronavírus viszont nem tartozik ezek közé.

Nem az oltások miatt történik a mutáció és a variánsok kialakulása – mutatott rá Jakab Ferenc, aki hangsúlyozta: a vírus ellen a védőoltás a leghatékonyabb fegyver. A járványnak a vakcina beadatásával, a maszkhordással, illetve a távolságtartással lehet véget vetni.

Fel kell zárkóztatni a fejlődő országokat is, mert amíg náluk azt az átoltottsági szintet nem érjük el, mindig újabb és újabb variánsok fognak megérkezni. A légi közlekedés miatt pedig pillanatok alatt Amerikába és Európába fogják ezeket hozni

– jelentette ki a szakember.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétvégén arról tájékoztatott, hogy Magyarországon még nem bukkant fel az omikron-variáns. Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában és Olaszországban viszont már kimutatták a kórokozót. A kutatók még vizsgálják a szupermutánsnak is nevezett vírusváltozatot, de azt már tudni, hogy az omikron-variáns panaszai teljesen eltérnek a delta-variáns tüneteitől.

A hétvégi összesített adatok szerint Magyarországon 27 830 új fertőzöttet azonosítottak, és meghalt 460 beteg.

(Borítókép: Jakab Ferenc 2020. szeptember 25-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét