Királyi csontok a kriptában, Dárdai a kispadon se, Lewa sehol

IMG 7653
2021.11.30. 20:01
Felfedezések, csalódások, kitüntetések napja volt a hétfő. És a hó is megérkezett sok településre.

Bár a DNS-vizsgálatok még mindig tartanak, az eddigi radiokarbonos eredmények, valamint a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archeogenomikai Intézet anatómiai és antropológiai kutatásai során megtalált morfológiai jegyek szerint van olyan fosszília a leletben, amely 1060-ban került a földbe, és külső elváltozásai egyértelműen a húgysav okozta köszvényre utalnak. Ez olvasható abban a cikkben, amely a kutatók szenzációs eredményeiről számol be: valóban I. András királyunk földi maradványai találhatók Tihanyban, az apátság épületében. 

Dárdai Pálnak nem sikerült az, amire amúgy vágyott, hogy lendületbe hozza a Hertha BSC csapatát, de a labdarúgást is a szerződések működtetik, így ha nincs eredmény, nincs hosszabbítás. Aztán az is kiderült ma, hogy miért…

Nem Robert Lewandowski. Hanem Lionel Messi. Az argentin örül, a lengyel szomorú, a portugál (Cristiano Ronaldo) dühös. Ilyen volt az idei Aranylabda átadója és minden lökéshulláma. Kiváló elemzés olvasható itt arról, hogy miért mégis Messi…

Rangos kitüntetést kapott Karikó Katalin, aki immár Európa legjobban dotált kitüntetését, a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet-Collen-díját tudhatja magáénak. Karikó Katalin és kutatótársai, a BioNTech társalapítói, Ugur Sahin vezérigazgató és Özlem Türeci orvosigazgató megosztva kapja az elismerést az mRNS-alapú vakcinák tervezéséért és fejlesztéséért, amelyek az indoklás szerint:

biztonságosan védik az emberiséget a halálos SARS-CoV-2 vírus ellen.

A díjjal 500 ezer svájci frank (csaknem 176 millió forint) jutalom jár.

Elemzés is készült arról, hogy Gattyán György vajon miért döntött úgy, hogy pártot alakít, és elindul a választásokon. Késésben van, de nem tűnik izgatottnak.

A Dívány arról ír, hogy sok minden megváltoztatott a koronavírus-járvány hatására, beleértve azt is, amire talán nem is gondolnánk: ahogyan az ideális konyhát elképzelik az emberek.

A Napi.hu arról ír, hogy a Covid-járvány idején a szociális intézmények túlélési stratégiára rendezkedhettek be. Az ok: munkaerőhiány.