Délután újból havazhat, több centiméteres hó is lehet

2021.11.30. 06:46

Ma kimondottan hűvös időre ébredtünk. Reggel országszerte fagyott, és nappal is csak 1–6 fok valószínű. Ugyanakkor napközben melegfront érkezik, aminek köszönhetően országosan várható több-kevesebb csapadék. Az ország délnyugati részén eső, másutt havas eső, hó eshet.

A legtöbb hó várhatóan a Pilis és Börzsöny hegységben lehet, itt akár 5–10 centiméter sem kizárt, de a legmagasabb hegyekben 15 centiméter is előfordulhat. Síkvidéken csak átmeneti fehéredés lehetséges, tartósabb, mérhető hó nem. Az Alföld nagy részén is várható havas eső, hó, ahogy a fővárosban is megjelenhet az első hópehely estére.

Mivel a hideg levegőre fut rá a csapadék, még az alacsonyabban fekvő területeken is eshet hó, majd az éjszaka délnyugat felől melegedés kezdődik, és szerda reggelre már a legtöbb helyen gyenge eső várható, kivétel északon, ahol a hideg tartosabban megmarad.

A sötétkékkel jelölt területeken eshet a legtöbb hó. Ezeken a részeken 3-10 centiméter valószínű. A magasabb részeken és északon lehet a több. A hegycsúcsokon, kiemelten a Börzsöny és a Bakony tetején 15 centis vastagság is kialakulhat, illetve Bánkúton a már most 10 centiméteres hóréteg 15 centiméter köré hízhat. A világoskékkel jelölt részeken is havazhat, ám jobban fog olvadni és hamarabb vált át majd esőbe ismét. Átmenetileg azonban 2 centiméternyi hó itt is képződhet. A lila részeken havas eső, eső és hó is eshet, de megmaradó hótakarónak nem sok az esélye. A zöld területeken az eső lesz a jellemző, de átmenetileg nem lehetetlen havas eső sem. Megmaradó hó kizárt.

Mindenesetre a közlekedőknek érdemes fokozottan figyelni, mert egyre többfelé kell számítani vizes, csúszós, északon helyenként latyakos, hókásás, a hegyekben akár havas utakra is. Ráadásul délelőtt az északnyugati, délután a délnyugati szelet kísérhetik élénk, erős lökések, melyek jelentősebb mértékben csökkenthetik a járművek menetstabilitását. A havazással érintett szeles tájakon pedig jelentősen romolhat a látástávolság is.  • Biztosítás