Medgyessy Péter: Az ellenzék kormányra kerülve ne módosítsa feles többséggel az Alaptörvényt

2021.11.30. 08:27
Medgyessy Péter szerint kormányváltásra van szükség, viszont nem biztos, hogy mindent ki kell dobni, amit a Fidesz csinált.

A volt miniszterelnök az ATV Egyenes Beszéd című műsorában válaszolt arra a kérdésre is, hogy lát-e hasonlóságot Márki-Zay Péter helyzete és az ő egykori saját helyzete között:

Lehet egy nagy érték is, hogy valaki kívülről jön, mert hozhat olyan szavazókat, akik nem a hagyományos jobb- vagy baloldali szavazók, hanem ingadozók, és úgy látják, hogy megbízhatóbb válaszokat kaphatnak a kérdésekre, amikre régóta keresik a választ.

Ugyanakkor hozzáfűzte: ha valaki kívülről jön, hátránya is van, méghozzá az, hogy nincs mögötte frakció. Úgy véli, ő jobb helyzetben volt, mert legalább ideig-óráig voltak mögötte frakciók. Szerinte Márki-Zaynak elsősorban arra kell építenie, hogy állandó egyeztetéssel, tárgyalásokkal és éberséggel figyelje, hogy mi történik körülötte. Úgy gondolja, korábban ő nem volt elég éber.

Medgyessynek nagyon nem tetszik az, ha valaki úgy gondolkodik, hogy ugyanazokat a bűnöket, amiket korábban elítéltek, úgy gondolják, elkövethetik, mert jobbak, mint a többiek, szerinte ezt nem lehet – mondta azzal kapcsolatban, hogy feles többséggel módosítaná az ellenzék az Alaptörvényt. Megjegyezte: ez a jogelvekkel és a politikai normalitással is ellentétes. Azt gondolja, ha ez bekövetkezik, teljes instabilitás jön az országra.

Az exkormányfő úgy véli: az ellenzéknek azt kellene bizonygatni, hogy jól fognak tudni kormányozni, azzal kellene foglalkozni, ami az embereknek fontos: például az élelmiszerárakkal vagy az egészségügy tehermentesítésével.

Szerinte ha jól kormányoz majd a jelenlegi ellenzék, akkor két év múlva lehet kérni egy felhatalmazást arra, hogy egy olyan alkotmányt készítsenek el, ami időtálló, és azokat a demokratikus elveket tartalmazza, amikre szüksége van ennek az országnak. Medgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc a legerősebb az ellenzéki csapatban, abban viszont nem biztos, hogy ő vezeti az ellenzéket, mert véleménye szerint Márki-Zaynak erős karizmája van ahhoz, hogy irányt tudjon adni a politikának.

Mi is beszámoltunk arról, hogy Bajnai Gordon feljelentést tett, mert szerinte törvénytelenül lehallgatták az Index által kirobbantott Városháza-ügyben egy üzleti találkozón, ahol a tanácsát kérték ki. Medgyessy ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: egy ellenzéki, ma azért elég erősen a kritika tárgyát képező volt miniszterelnök, mint Bajnai, nem nagyon tud elintézni semmit sem. Medgyessy szerint Bajnai Gordon „okos fiú”, de nem hiszi, hogy a befolyását tudná használni.