Túlélésre rendezkedtek be egyes szociális intézmények

2021.11.30. 09:00
Hatalmas a munkaerőhiány az ország szociális intézményeiben.

A probléma különösen súlyosan érintheti a hátrányosabb helyzetű térségeket, írta a Napi.hu. A szegényebb járásokban az anyagi nehézségek miatt előfordul, hogy a fenntartó nem engedi új alkalmazottak felvételét a szabad pozíciókra, hiába lenne kötelező és szükséges a helyek feltöltése.

Megközelítőleg 30 százalékos munkaerőhiányról

számolt be a szociális szektorban Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének az elnöke korábban a portálnak. A kormány 20 százalék körüli béremelést jelentett be a szektor alkalmazottjai számára. A szakszervezeti vezető szerint a bejelentett bérfejlesztés jelentős részét a minimálbér és a bérminimum emelése teszi ki, a költségek nagy része majd a munkáltatókat terheli, ez megterhelő lehet bizonyos önkormányzatoknak.

Egy neve elhallgatását kérő, észak-magyarországi járás szociális intézményének vezetője a portálnak a létszámhiányra és a pandémia miatt rájuk rótt többletfeladatokra panaszkodott.

 Jelezte: a jogszabályban előírt maximumot meghaladó munkát kénytelenek elvégezni, gyakori, hogy a határidőhöz kötött feladataikat, csak egy-másfél hónapos késéssel tudják teljesíteni, így "egyfajta túlélési stratégiára" kell berendezkedniük.