Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Különleges nőstény érkezett a Szegedi Vadasparkba

2021.12.01. 13:50

Egy fiatal észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) érkezett a Szegedi Vadasparkba; a félénk nőstény egyre többször merészkedik ki kifutójába, így a vendégek is megfigyelhetik. 

Az állatkert Facebook-bejegyzésében tudatja, hogy a nagymacskák meglepő módon a legfélénkebbek a költözés után. Hosszú ideig tart, mire megszokják és otthonnak érzik új helyüket.

Saian, az észak-francia Thoiry állatkertjéből érkezett fiatal mindössze másfél éves észak-kínai leopárd is óvatosan közlekedik még az új kifutójában, és időnként előfordul, hogy nem is jön elő elkülönítőjéből. Azonban napról napra egyre bátrabb, így már a vadaspark látogatói is nagyobb eséllyel figyelhetik meg az egyik legritkább párduc-alfajt.

Az észak-kínai leopárd természetes élőhelye az orosz Távol-Kelet és Kína északi részén van, ahol már ötszáznál is kevesebb egyed él. Az európai állatkertek fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartják, jelenleg a kontinens állatkertjeiben mindössze 39 egyed él. Szegeden 2009 óta mutatják be a fajt, de miután a legutóbbi, már nagyon idős leopárd elpusztult, hónapokig üresen állt a kifutó. A tervek szerint a közelmúltban érkezett fiatal nőstényhez majd csatlakozni fog egy hím is, hogy szaporítani tudják a ritka alfajt.

Fő zsákmányának általában a különböző szarvasfélék számítanak, de elejtik a vaddisznókat, nyulakat, borzokat és a madarakat is. Más leopárdokhoz hasonlóan magányosan élnek, leszámítva az utódjukat nevelő nőstényeket.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.