Ettől az időtől a fejünk is megfájdul

D ATI20210204011
2021.12.01. 06:35

Elsősorban szeles lesz a hét közepe, ám sokfelé kisüt majd a nap, csapadékra inkább északon érdemes készülni – tudható meg az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelzéséből. Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható, azonban a délnyugati, déli szelet délutántól néhol időnként (elsősorban a Dunántúli-középhegységben) viharos (65-75 kilométer per órás) széllökések is kísérhetik. 

Eközben az Időkép arról írt kedd este, hogy Pest megye már behavazódott; rövid időre a fővárosban is nagy pelyhes havazás volt, a hó azonban csak a Pilisben, a Börzsönyben, a Budai-hegyekben és a magasabb, hidegebb tájakon tudott megmaradni. Késő estig még gyönyörködhetünk a látványban, szerdán azonban a melegfront az enyhülést is meghozza, olvadásra lehet számítani. A portál élőben jelentkezett Vác-Nyulasról, ahol már 3-4 centiméteres hó volt este.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arról ír, hogy szerdán erősen felhős vagy borult lesz az ég, de napközben délnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, kisüt a nap. Naplementéig nagyjából az ország délnyugati felén szakadozhat fel a felhőzet. Az északi megyékben helyenként gyenge eső, futó zápor előfordulhat. A délnyugati szél délutánig csak kevés helyen, ezt követően azonban ismét nagyobb területen erősödhet meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 4 és 11 fok között alakul, az Északi-középhegységben lesz a leghűvösebb, a Dél-Dunántúlon azonban kissé melegebb is lehet. Késő este 3–9 fokot mérhetünk. 

Szerda reggeli időjárás-előrejelzés
Szerda reggeli időjárás-előrejelzés
Fotó: OMSZ / met.hu

Estére átmenetileg mindenütt felszakad a felhőzet, ám északnyugat felől gyors ütemben beborul az ég, és az éjszaka második felétől egyre többfelé elered az eső. A délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hőmérséklet hajnalban általában 3 és 8 fok között alakul, de a szélvédett északi völgyekben hidegebb is lehet. 

Szerda esti időjárás-előrejelzés
Szerda esti időjárás-előrejelzés
Fotó: OMSZ / met.hu

Hiába vonul el a tegnap érkezett melegfront, a kifejezetten erős szél sokaknál okozhat fejfájást, nyugtalanságot, idegességet és alvászavart. Emellett a migrénre hajlamosoknak sem lesz könnyű napjuk. Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint keringési panaszok és vérnyomásproblémák is kialakulhatnak az azokra érzékenyeknél.

(via Országos Meteorológiai Szolgálat)

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)