Áder Jánoshoz fordult a meghurcolt pécsi történelemtanár

2021.12.01. 10:34

Áder János köztársasági elnökhöz nyújtott be kegyelmi kérvényt annak a pécsi tanárnak az ügyvédje, akit a kollégái és diákjai megvédése miatt ítéltek el.

Jancsula Dezsőt azt követően marasztalták el, hogy az iskolásokat és a tanárokat megpróbálta megvédeni néhány agresszív tizenévestől. A bíróság tárgyalás nélkül hozott végzésében úgy ítélte meg, hogy a tanár megsértette a kiskorúak személyi szabadságát. A pedagógus erre reagálva a tárgyalás lefolytatását kérte.

A történelemtanár elmarasztalása miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tiltakozott, a helyiek pedig október elején egy szimpátiatüntetésen álltak ki a meghurcolt tanár mellett, ezen körülbelül hétszázan vettek részt. Mindeközben a megyei főügyészség is megerősítette a Népszavának, hogy azok a tizenévesek, akik ellen Jancsula Dezső fellépett, valóban problémás hátterűek. Egyikük ellen jelenleg is eljárás folyik, ő a gyanú szerint kábítószert adott el más fiataloknak.

A 61 éves tanár büntetőpere szerdán kezdődött volna meg a Pécsi Járásbíróságon, a tárgyalást azonban a vádlott védőjének kérésére elhalasztották, és február 9-re tűzték ki. A védőügyvéd nem akart nyilatkozni a halasztás okáról, Jancsula Dezső viszont megtette ezt. Elmondta, hogy ügyvédje eljárási kegyelmi kérvényt nyújtott be az államfőhöz, és azt kérték, hogy annak elbírásáig függesszék fel a pert, amit a bíróság meg is tett.

Ezenfelül az is elképzelhetőnek tűnik, hogy az ügyészség a februári előkészítő tárgyaláson – a bizonyítékokat átértékelve – enyhébb ítéletet, megrovást kér a tanárra, ami már nem járna az állása elvesztésével. A vádhatóság az erős társadalmi reakció, valamint amiatt dönthetne így, hogy kormánypárti politikusok jelenleg is lobbiznak azért, hogy adjanak nagyobb cselekvési lehetőséget a tanároknak ezeknél a problémás eseteknél.

(via Népszava)