Több mint 14 százalékát vesztették el adóbevételüknek a megyei jogú városok 2019 óta

2021.12.02. 11:39

A megyei jogú városok összes adóbevételük 14,3 százalékát veszítették el 2019 óta, főképp különböző kormánydöntések miatt – írja egy birtokába került összesítés alapján a Népszava.

A kimutatás szerint a helyi adók egy részétől való megvonás miatt több mint tízszázalékos adóbevétel-kiesést jelentett az ominózus kormánydöntés összesen 23 megyei jogú városnak.

Hozzáteszik: 2019-ben a 23 település még összesen 235,9 milliárd forintnyi adóval számolhatott, 2020-ban már csak 211,2 milliárddal, ami 10,5 százalékos csökkenést jelent. A bevétel idén szeptemberig már csak 202,1 milliárd forint volt, ami 14,3 százalékos elmaradás a két évvel korábbihoz képest.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Schmidt Jenő reálisnak tartja, hogy a szektor tíz százaléknál magasabb adóbevétel-kiesést szenvedett el. Táb fideszes polgármestere fontosnak tartotta hozzátenni, hogy az elvonásokon túl az önkormányzatok működési költségei legalább tíz-tizenöt százalékkal emelkednek meg jövőre az infláció, az energiaár-emelkedés és a minimálbér-emelés miatt.

Ennek a fedezetét a belső tartalékokból kell majd kigazdálkodniuk, a nagyvárosok egy része pedig megint pótlólagos kiegészítést kér a központi költségvetésből. A TÖOSZ elnöke azt is elmondta, hogy lesznek olyan települések jövőre, amelyek gazdálkodása át fog csúszni a negatív tartományba. Schmidt Jenő ugyanakkor nem számít önkormányzati csődökre.