Átadták az új gyalogosátjárót a Széll Kálmán téren

2021.12.02. 22:31

Átadták a budapesti Széll Kálmán téren a gyalogosforgalmi akadályok áthidalását szolgáló átjárót csütörtökön – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.

A közlemény szerint a gyalogosátjárót 2014 óta tervezték, mert a Várfok utca és a Sándy Gyula köz találkozásánál a gyalogosok „jelentős szintkülönbséggel találkoztak” mind a Vár, mint a Városmajor felé. Az új közlekedési csomópont legmagasabb pontjára akadálymentességet biztosító lift került, hogy mindenkinek elérhetők legyenek a Várfok utcából induló buszjáratok. A Vár irányába pedig egy lépcsőn és rámpán lehet haladni, valamint a keresztirányú forgalomnak és az átszálláshoz a Csaba utca tengelyébe egy mozgólépcső és lépcső párost építettek.

A Market Építő Zrt. kivitelezésében, az MNB leányvállalatának, az MNB-Ingatlan Kft. beruházásának keretében megvalósuló átjáró éves szinten több százezer kerékpáros és járókelő mindennapjait könnyíti meg – ismertették. Kitértek arra is, hogy az átjáró kialakítása az egykori Postapalota felújításához kapcsolódó beruházás részeként valósult meg. Az épület – amely 2016-ban a jegybanki alapítványok vagyonkezelőjéhez, majd az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonába került – megújításakor elsődleges szempont volt az értékmentés, Sándy Gyula építészeti örökségének megóvása. Az értékmentő rekonstrukció a tervek szerint a Pénzmúzeum 2022. március 15-ére tervezett ünnepélyes megnyitójával fejeződik be – írták. Hozzátették, hogy a gyalogosátjáró biztosítja a hamarosan megnyíló Pénzmúzeum közvetlen megközelítését is, az építési munkálatok eredményeképpen az épület eddig földdel takart szintje a felszínre került, így az átjáróból közvetlen bejárat nyílt az új múzeumba.

A Pénzmúzeum interaktív módon, szimulációk és játékok segítségével mutatja majd be a pénzügyi folyamatok világát, így minden korosztálynak egyedülálló szórakozási és edukációs lehetőséget nyújt. Az épület a kulturális szerepe mellett a jövőben fontos jegybanki feladatok ellátását is biztosítja, hiszen az épület ad otthont az MNB Pénzügyi Felügyelet központjának is – olvasható a közleményben.

Az új átjárót ma sajtótájékoztató keretében nyitotta meg Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Bozó Péter, az MNB Ingatlan Kft. ügyvezető igazgatója és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

(via MTI)  • Hírek
  • Árfolyam