Pár nap, és kiderül, mikor jár le a védettségi igazolvány

DSC3606
Meghosszabbított oltási akcióhét, harmadik oltáshoz kötött védettségi igazolvány, gyerekek oltása – többek között ezekről is szó volt a csütörtöki Kormányinfón.

A szerdai, alapvetően járványügyekkel foglalkozó kormányülés után tartott Kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ami az újságírói kérdéseknek is terepet adó sajtótájékoztatón érdemi újdonságként kiderült, az az, hogy

 • a kormány újabb egy héttel meghosszabbítja az oltási akcióhetet;
 • a harmadik oltáshoz köthetik a védettségi igazolvány érvényességét;
 • hamarosan Pfizer-vakcinával oltják be az 5–11 éves magyar gyerekeket.

Gulyás Gergely a Kormányinfón arra is kitért, hogy felkérték az operatív törzset, hogy dolgozzák ki a rendszert, amelyben oltási akciónapokat szervezhetnek.

A kormány kérésére az operatív törzs már azt is vizsgálja, hogy a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz kötődjön, ám erről csak később, a napokban várható bejelentés.

Amennyiben a védettségi igazolványok érvényességét valóban a harmadik oltáshoz kötik, Gulyás Gergely szerint időt kell hagyni a felvételére, így ha tippelni kell, januárt mondana az új szabályozás kezdetének.

Új védettségi igazolványok ugyanakkor nem lesznek, a meglévő kártyáról továbbra is le lehet olvasni, hogy birtokosát milyen oltóanyaggal és hányszor oltották be, azaz a kártya érvényességének ellenőrzése elvileg továbbra sem jelent nehézséget. 

Az 5–11 évesek oltásával kapcsolatban Gulyás Gergely ismertette, kétmillió Pfizer-vakcina érkezik december 13. után a korosztály számára, így hamarosan el is kezdődhet a gyerekek oltása. Néhány napon belül kiderül, pontosan mikortól oltják az 5–11 éveseket, az operatív törzs jelenleg is dolgozik a gyerekek oltási protokollján.

Itthon egyelőre nem látják az omikron-variánst

Magyarországon egyelőre nem jelent meg az omikron-variáns – jelentette ki Gulyás Gergely, aki hozzátette, hogy a többségi szakmai vélemény az, hogy a járvány vagy épp most tetőzik vagy már tetőzött, innentől várhatóan már lefelé fog menni a megbetegedések száma.

Ami egyelőre továbbra sincs napirenden:

 • hogy a koronavírus elleni védőoltást kötelezővé teszi a kormány;
 • a negyedik oltás kérdése;
 • az Ausztriában érvényben lévő teljes lezárásokhoz hasonló hazai intézkedések bevezetése;
 • az oltási regisztráció eltörlése.

A Szputnyik-vakcina elfogyott

Magyarországon minden koronavírus elleni oltóanyag nagy számban áll rendelkezésre a Szputnyik vakcina kivételével, amelyik elfogyott. Így mindenkit be tudnak oltani igény szerint második és harmadik oltóanyaggal – emelte ki Gulyás Gergely.

Közel tízmillió oltóanyag áll itthon rendelkezésre, ebből:

 • körülbelül hárommillió Pfizer;
 • egymillió körül van a Moderna;
 • kínai kétmillió, amelynek megbecsültsége elképzelhető, hogy fel fog értékelődni, mert Gulyás Gergely olvasmányai alapján ez adja majd a legnagyobb védettséget az új koronavírus-variánssal szemben;
 • AstraZeneca-típusú vakcinából még mindig van kétmillió;
 • a Janssenből közel négymillió áll rendelkezésre.

A rezsicsökkentés ára

Gulyás Gergely a Kormányinfón az Index kérdésére elárulta, hogy valószínűleg szükség lesz a távhőszektor kiegészítő támogatására, döntés még nincs róla, de tízmilliárd forintos nagyságrendről van szó. Az önkormányzatok egyetemes szolgáltatói körbe lépése egyébként 8,5 milliárd, a kis- és középvállalkozásoké harminc-ötvenmilliárd forintba kerülhet.

Az egyetemes szolgáltatásba jelentkező önkormányzatoknak automatikusan jár a rezsicsökkentés, ilyenkor 31 forint az ár, ez vonatkozik a kis- és középvállalkozásokra is.

A miniszter azt is elmondta, hogy az iparűzési adó csökkentése miatt az ideihez hasonló módon jövőre is kompenzálják az önkormányzatokat, de hozzátette: a költségvetés szempontjából ez rossz üzlet, viszont nem akarták kinyitni azt a vitát, hogy az államnak van-e ilyen kötelezettsége.

Vannak reménykeltő gondolatok a főtanácsnoki indítványban

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nem áll ellentétben az Európai Unió jogrendjével, hogy jogállamisági feltételek teljesítéséhez kössék a tagországoknak járó támogatások kifizetését – derül ki abból a főtanácsnoki indítványból, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra az Európai Unió Bíróságán.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy meg kell várni az ítéletet, bár a főtanácsnoki indítvány sokszor közel áll a döntéshez. A miniszter leszögezte, hogy általános, jogállamisággal összefüggő vádak nem vezethetnek szankció érvényesítéséhez, az viszont igen, ha az uniós pénzügyi támogatás és a jogállamisági ügy között szoros összefüggés van.

A tárcavezető közölte, a magyar kormány nincs az ellen, hogy a pénzeket elosztó rendszert szigorú ellenőrzés alá vegyék, és úgy látja, hogy a főtanácsnoki indítványban vannak reménykeltő gondolatok.

Gulyás Gergely az uniós helyreállítási forrásokra vonatkozó kérdésre elmondta: a magyar tervek április előtti elfogadása attól függ, hogy az Európai Bizottság be kíván-e avatkozni a magyar választásokba. Hangsúlyozta, hogy magyar részről nincs akadálya a megállapodásnak, és a gyermekvédelmi törvény elfogadásáig a bizottság részéről sem volt, ebből azt a következtetést vonta le, hogy politikai okai vannak a megegyezés elmaradásának, ezért csak a bizottság tud választ adni arra, mikor lehet aláírni. A miniszter rögzítette, hogy a programokat így is elindítják és előfinanszírozzák.

Az Index Kormányinfóról szóló percről percre tudósítását itt olvashatja.

(Borítókép: Védettségi igazolvány. Fotó: Kaszás Tamás / Index) • Tippek
 • Bankszámla