December 8-án indul az 5-11 éves gyerekek oltási regisztrációja

GettyImages-1236739287
2021.12.03. 12:19
Az 5 és 11 év közötti gyerekek a hazai oltópontokon és a házi gyermekorvosi rendelőkben is felvehetik a vakcinát, amennyiben a szülők a koronavírus elleni védőoltás beadatása mellett döntenek.

Miután szerdán főként járványügyekkel foglalkozó kormányülést tartott a kormány, annak eredményeiről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón számolt be. A sajtótájékoztatón többek között elhangzott, hogy hamarosan Pfizer-vakcinával oltják be az 5–11 éves magyar gyerekeket.

Gulyás Gergely elmondta, hogy az eredetileg tervezettnél egy héttel korábban, december 13. után kétmillió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra a korosztály számára, így hamarosan el is kezdődhet a gyerekek oltása.

Azóta a hvg.hu birtokába került egy levél, amelyből kiderül, egész pontosan december 14-én már Magyarországon lesz az 5 és 11 év közti korosztálynak szánt vakcinaszállítmány, a szülők pedig várhatóan december 8-tól regisztrálhatnak online, hogy oltási időpontot foglaljanak a gyerekeknek.

A lap mindezt egy olyan körlevélből idézi, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő küldött a házi gyerekorvosoknak. December 7-ig kaptak időt annak feltérképezésére, hogy pontosan hány szülő szeretné a gyermekét az ő rendelőjükben beoltatni. 

Ugyanakkor az 5–11 éves korosztályt a kórházi oltópontokon is beoltják a koronavírus elleni Pfizer vakcinával.

Az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én engedélyezte az 5–11 éves korosztály oltását az unióban, Gulyás Gergely csütörtöki tájékoztatása szerint pár napon belül újabb részletek érkeznek az 5 és 11 év közti gyerekek oltási protokolljával kapcsolatban, amelyen az operatív törzs jelenleg is dolgozik. A központi tájékoztató oldalon ma megjelent tájékoztató szerint várhatóan december 13-án érkezik meg Magyarországra az első vakcinaszállítmány.

(Borítókép: Eva Marie Uzcategui / Bloomberg / Getty Images)