Nyomatékosan kérik a gyógyszerészek: fertőzöttek ne menjenek patikába

2021.12.03. 19:36

A koronavírus-járvány miatt nagyon fontos, hogy a gyógyszertári látogatáskor is tartsák be a szabályokat, mert segíthet csökkenteni a fertőzés kockázatát. Erre hívta fel a figyelmet a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége. Azt ajánlják a betegeknek: igyekezzenek kerülni a zsúfoltságot, megfelelő szociális távolságban legyenek a többiektől, ne feledkezzenek el a maszkhasználatról, írta a penzcentrum.hu. Számos patika jelzi: egy időben csak kevesen tartózkodhatnak a medicinákat kiadó helyiségben.

A szövetség tapasztalatai szerint koronavírussal bizonyítottan fertőzött betegek saját maguk mennek el a gyógyszertárba kiváltani a készítményeket, holott a karanténszabályok alapján otthon kellene maradniuk.

A szervezet szerint a járványhelyzet egyik pozitív hozadéka, hogy nagyon gyorsan elterjedt az elektronikus vények alkalmazása a betegek ellátásában.

Gyakran a TAJ-szám alapján váltják ezt ki: ehhez szükség van a gyógyszert kiváltó személy azonosításra alkalmas igazolványára, illetve ha másnak lesz a medicina, a beteg TAJ számára. Jogszabály változás miatt a gyógyszertári dolgozónak rögzítenie kell a kiváltó ember nevét és az igazolvány számát is.