Elhagyhatta a börtönt Mengyi Roland?

2021.12.03. 09:48
Nem biztos, hogy kiengedték a börtönből a korrupciós ügyek miatt elítélt egykori kormánypárti politikust, mindenesetre furcsa, hogy felvette a telefonját, és az is tény, hogy elvileg már szabadulhatna.

Árulkodó jel utal rá, hogy elhagyhatta a börtönt a Voldemort nagyúrként ismertté vált egykori fideszes országgyűlési képviselő, Mengyi Roland, akivel szemben még 2019-ben született jogerős ítélet.

A bíróság korrupciós ügyek, többek között különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt szabott ki négy év letöltendő börtönbüntetést a volt kormánypárti politikusra.

Mengyi Roland végül 2020.január közepén vonult be a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetbe.

A 24.hu kereste a büntetés-végrehajtást és az egykori kormánypárti politikus volt ügyvédjét is, de egyikük sem erősítette meg a szabadulás tényét.

A lap munkatársai végül „régi telefonszámán” érték utol Mengyi Rolandot, ami önmagában azért is beszédes, mert a rabok elvileg nem használhatják saját telefonjukat a börtönben, vagy ha telefonálhatnak is, kizárólag ellenőrzött körülmények között és regisztrált kapcsolattartós személyekkel. Bár az sem kizárt, hogy éppen éves eltávozásának valamelyik napján érték utol.

Mengyi Roland, akit a Fidesz 2018-ban már nem indított az országgyűlési választáson, végül nem akart nyilatkozni, így a távozás tényét sem tagadni, sem megerősíteni nem akarta.

Ugyanakkor az is igaz, hogy Mengyi Roland szabadulása lehetséges opció, miután négyéves büntetéséből eddig 22 hónapot töltött bent. Jó magaviselet miatt a kiszabott büntetés egyharmadát elengedhetik, továbbá maximum 10 hónapnyi úgynevezett reintegrációs őrizetbe kerülhetnek, akiket nem erőszakos bűncselekmények miatt ítéltek el, és öt évnél rövidebb szabadságvesztésre vannak ítélve. Vagyis a volt képviselő büntetése mindezekkel együtt 22 rács mögött töltött hónapra rövidíthető.