MOK: 125, intenzív osztályon fekvő beteg közül 87 oltatlan

DROTI20210423019
2021.12.03. 15:42

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) legújabb, a szervezet hivatalos közösségi oldalán közzétett kutatásából kiderült, hogy a következőképpen oszlik meg állapota alapján 125, intenzív osztályon kezelt beteg:

  • 70 fő intubálva, altatva lélegeztetőgépen van;
  • 35 fő noninvazív lélegeztetésben részesül;
  • 20 fő maszkon keresztül kap oxigént;
  • 87 fő oltatlan;
  • 31 fő négy hónapnál régebben volt beoltva;
  • hét fő négy hónapon belül volt beoltva, közülük két fő háromszor volt már beoltva. 

MOK a bejegyzésben kiemelte, fontos, hogy az intenzív osztályokon fekvő betegek között jelentős eltérés volt az oltott és az oltatlanok, valamint az intubált és a nem intubált betegek számában.

A szakmai szervezet szintén megjegyzi, bár most idézett kutatásuk nem reprezentatív, az is kiderült belőle, hogy az oltott páciensek jellemzően a harmincas és az ötvenes évek közötti időszakban születtek, míg az oltatlanok között a kilencvenes években születettek is vannak.

Végül a MOK azt is hozzátette, ez a 125-ös betegszám több intenzív osztályon fekvő beteg együttes száma egy adott napon. Az intenzív osztályok betegfelvételi módszere eltér, ezért a noninvazív módszerrel lélegeztetett betegek száma az itt jelöltnél magasabb lehet.

Változott a koronavírus-adatközlés rendje

A MOK mostani felmérésének azért is van plusz információértéke, mert a hivatalos kormányzati koronavírus-tájékoztató oldala eleve nem közli az adatokat ilyen részletességgel, ráadásul a héten változott a koronavírus-adatközlés eddigi megszokott rendje, mert az operatív törzs a kórházakat az eddigieknél is egységesebb, részletesebb adatszolgáltatásra kérte.

A kórházak eddig az invazívan – súlyos légzési nehézség esetén intubációval végzett tartós gépi lélegeztetés intenzív terápiával – és a nem invazívan – csak a beteg arcára erősített maszkon keresztül – lélegeztetett betegekről is közölt adatokat. A jövőben viszont csak az invazív lélegeztetéssel kezelt betegekről kell külön adatokat szolgáltatni, vagyis a maszkkal lélegeztetett emberek száma nem lesz benne a statisztikában.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón megerősítette, hogy a kormány szerint újabban invazív lélegeztetés az, ami informatív olyan értelemben, hogy az invazív lélegeztetés számít életmentő beavatkozásnak.

(Borítókép: Rosta Tibor / MTI)