Závecz: Erősödött a Fidesz, szűken vezet az ellenzék

image 6483441
2021.12.03. 16:13
Novemberben mind a Fidesz–KDNP, mind az ellenzék közös listája mögé új támogatók sorakoztak fel, utóbbi csak szűken vezet a Závecz Research legfrissebb kutatása szerint. A választók kiegyenlítettnek érzékelik az esélyeket, a többség azonban úgy gondolja, hogy egy mostani választáson a Fidesz nyerne.

Jelentősen nőtt a Fidesz tábora az elmúlt egy hónapban, októberben 34 százalékon állt a kormánypárt a teljes népességen belül, most 37 százalékos – közölte a Závecz Research pénteken.

A november 15. és 24. között készített pártpreferencia-kutatásból az derül ki, hogy tartja a második helyet a rangsorban a Demokratikus Koalíció a legutóbbi 13 százalékot követően, most 12 százalékkal.

Továbbra is a harmadik legerősebb párt, de szeptember óta kis lépésekben fogyatkozik a Jobbik tábora: 12, 11 százalék után most 9 százalékos.

Az MSZP változatlanul hat százalékot ér el a teljes választói körben, a Momentum elmozdult a négyszázalékos mélypontjáról, jelenleg ötszázalékos. Négy pártnak is kétszázalékos a támogatottsága, ezen a szinten áll az LMP, a Párbeszéd, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt is.

A Závecz Research szerint a választók egyre nagyobb figyelemmel követik a politikai szereplőket és csatlakoznak hozzájuk támogatóként, egy hónap alatt 25-ről 21 százalékra csökkent a pártnélküliek aránya.

A biztos pártválasztók csoportjában:

 • a Fidesz 47 százalékos,
 • a DK 19 százalékos,
 • a Jobbik 10 százalékos,
 • az MSZP 7 százalékos,
 • a Momentum 5 százalékos,
 • a Párbeszéd és a Mi Hazánk 3-3 százalékos,
 • az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt 2 százalékos.

A Závecz Research kutatásának értékelésében az is olvasható, hogy a november a választói aktivizálódás hónapja volt, a kormánypártok és az ellenzék listája mögé is új támogatók sorakoztak fel.

 • A Fidesz–KDNP listáját októberben 35 százalék támogatta, ezúttal 39 százalék, háromszázezer fővel bővült a tábor. Az átlagosnál jóval nagyobb arányban erősítettek a kormánypártok a legfeljebb alapfokú végzettségűek és a falvakban élők körében: nyolc, illetve kilenc százalékponttal.
 • Az ellenzéknek is lettek új hívei, 39-ről 41 százalékra bővült egy hónap alatt a táboruk, nagyjából 150 ezer fő csatlakozott. Az emelkedés főképpen a kis- és közepes városokban, valamint az érettségizettek és diplomások csoportjában érzékelhető, ezekben öt-hét százalékponttal lett magasabb a támogatottság.
 • A két lista versenye valamivel szorosabbá vált, a múlt havi négyszázalékos ellenzéki előny kétszázalékosra szűkült.

A választáson részvételüket biztosra ígérő és a listák között választani is tudó szavazók csoportjában lényegében döntetlen az állás:

 • az ellenzék 49,
 • a kormánypárti lista 48 százalékot ér el.

A kiélezett verseny magával hozta a választók magas részvételi szándékát. Négy évvel ezelőtt, 2017 novemberében az emberek 34 százaléka biztosnak, további 36 százaléka valószínűnek tartotta részvételét a parlamenti választáson. Most jóval nagyobb az aktivitás: 45 százalék biztos részvételt ígér, 37 százalék valószínűsíti

– írja a Závecz Research.

A közvélemény-kutató cég szerint a választási esélyeket eléggé kiegyenlítettnek érzékeli a magyar közvélemény:

a választópolgárok 42 százaléka úgy gondolja, hogy egy mostani választáson a Fidesz nyerne, míg 39 százalék szerint az ellenzék.

A Závecz Research felmérésében ezer főt kérdeztek meg, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. „A közvélemény-kutatás során kapott adatok ezerfős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban” – teszi hozzá a közvélemény-kutató cég.

(Borítókép: Németh Szilárd, Gál Anna, Orbán Viktor és Kubatov Gábor 2021. november 14-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index) • Tippek
 • Árfolyam