Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Magyarok fejlesztették a tesztet, ami kimutatja a szupermutánst

2021.12.04. 19:17

Egy magyar cég olyan egyedi PCR-tesztet fejlesztett ki, amely a jelenleg több mint 1,2 millió koronavírus-mutáns 99 százalékát lefedi, így arra is képes, hogy az szűrje az omrikon-variánst. Sőt, az ígéretek szerint a szokásos tesztek mérési idejének csupán tíz százaléka alatt.

A Sars-Cov-2 kimutatására szolgáló, könnyen használható, izotermikus polimeráz láncreakció (iPCR) tesztet fejlesztett ki a Femtonics – írja a Portfolio. A Pénzügyminisztérium Egészségipari Támogatási Program keretében készült, izotermikus polimeráz láncreakció teszt 6-10 perc alatt kész, és közel 100 százalékos specificitást és megbízhatóságot biztosít.

Rózsa Balázs, a cég alapító-tulajdonosa a portálnak elárulta: a digitális genetikai alapú teszt előnye, hogy minden új, és jövőben megjelenő vírustörzsre is kiterjeszthető, illetve adaptálható bármely más bakteriális vagy virális fertőzés esetén. Reményei szerint az új eljárás az orvostudomány más területein is forradalmasíthatja a labordiagnosztikát a jövőben. Hozzátette: ez a tesztelés egy olyan innovatív és alacsony költségű védekezési módszer, amely segítheti a vállalatok és közösségek normál működését, ahol több száz vagy több ezer ember dolgozik és él együtt nap mint nap.  • Bérelnék
  • Hírek