Nem csitul a Ruszwurm cukrászdáért folytatott háború

2021.12.04. 16:17

Nem oldódott meg a Ruszwurm cukrászda körül kirobbant ügy, másodszor is bíróság elé került a budai legendás üzlet sorsának kérdése. 

A Szamos Miklós érdekeltségébe tartozó Ruszwurm és a Korona cukrászda bérleti szerződéseit még 2015-ben mondta fel a Nagy Gábor Tamás által vezetett önkormányzat. Ennek előzménye az, hogy az I. kerületi önkormányzat a sokszorosára emelte a műemlék státuszú épületben már 189 éve működő cukrászda bérleti díját.

Az I. kerület az állította, hogy egy év felmondási idővel mondta fel a bérleti szerződést, ezalatt lehetőség nyílt az egyeztetésre is. A bérlőnek tavaly lejárt a közterület-foglalási engedélye, idén nyújtott be kérelmet a teraszra való kitelepülésre. A kérelmét viszont az önkormányzat elutasította, ugyanis

nem kaphat közterület-foglalási engedélyt, akinek a bérleti jogviszonya felmondás alatt áll.

Szamos Miklós ezt megtámadta, a volt polgármester ezért peres eljárást indított 2019-ben – emlékeztet a HVG. 

V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője szerint 2020-ban a helyhatóság kezdeményezte a per szüneteltetését, és bérleti jogot ajánlottak fel a Szamos családnak. Ők viszont ezt visszautasították, mert szerintük tulajdonjoggal bírnak, nem bérleti joggal.

Így ment is az ügy vissza a bírósághoz.

Naszályi Márta azt írja Facebook-oldalán, hogy az illetékes bíróság első és másodfokon is az önkormányzatnak adott igazat, és megállapította, a bérleti jogviszonyok megszűntek, a helyhatóságot pedig jogosan illeti meg százmillió forintos nagyságrendű használati díj.  • Tippek
  • Lakáshitel