Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

A magyar állatkertek lakói közt nincs covidos

DSC0896
2021.12.05. 11:51 Módosítva: 2021.12.05. 11:54

Több olyan állatkerti esetről is tudni a világból, ahol különböző fajok egyedei kapták el a koronavírust, például gorillák, szarvasok, oroszlánok, leopárdok vagy éppen vízilovak. Magyarországon nincs hasonló esetről tudomása a szakembereknek.

A múlt héten a Bükkben befogott, majd koronavírus-fertőzésben elpusztult szervál nem állatkerti körülmények között élt. A különleges macskáról feltételezik, hogy kedvtelésből tartott, emberhez szokott példány volt, akire gazdájáról terjedt át a fertőzés. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség a 24.hu-nak elmondta, az állatról valószínűsítik, hogy Szlovákiából érkezett Magyarországra.

A magyar állatkertek lakóit ettől függetlenül tesztelik, mondta el a lapnak Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa. Egységes országos protokoll azonban nincsen, ahogy közös regiszter sem, minden hazai állatkert és vadaspark saját, egyéni elbírálás alapján, saját hatáskörben kezeli a teszteket.

Az észak-amerikai, európai példák segítik az eljárásrend kialakítását, mivel azok sok követendő információval szolgálnak, magyarázta Sós Endre. Az orvos elmondta, annak ellenére, hogy nincsen közös regiszter, tudomása van róla, hogy orrváladékból, illetve bélsárból szerzett mintákkal magyar állatkertekben is végeztek koronavírusra tesztet állatokon. 

A nagyobb fogékonyságú állatcsoportoknál, például a nagymacskáknál, főemlősöknél nagyobb szükség lehet tesztek elvégzésére.

Mivel a szerválon kívül koronavírusban elhullt állatról itthon nem tudnak, így a tünetek alapján is a külföldi példák a mérvadók. Ezek szerint az állatokon légzőszervi tünetek észlelhetők, ha fertőzöttek. A szervál is légzési tüneteket mutatott elhullásának napján.

Sós hangsúlyozta a megelőzés fontosságát is. Szerinte például a budapesti állatkertben azzal, hogy az állatgondozók és a takarmány-előkészítők megfelelő védőfelszerelésben dolgoznak 2020 tavasza óta, sikerült csökkenteni a fertőzésveszélyt. Segíti megóvni a fertőzéstől Budapest állatkertjének veszélyeztetett lakóit az is, hogy páncélüveg mögött, kellő távolságban vannak a látogatóktól.

(Borítókép: Tigris a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.