Erik, Alexandra
EUR 386,15 Ft
USD 366,09 Ft
11 °C
23 °C

Egy magyar kutatás is bizonyítja, hogy az antidepresszánsok segíthetnek a Covid ellen

2021.12.05. 16:45

A fluoxetint tartalmazó antidepresszánsok szedése segíthet a súlyos, tüdőgyulladásos betegségben szenvedő páciensek kezelésében – ez derült ki egy magyar kutatásból, amely az Ideggyógyászati Szemlében jelent meg.

A retrospektív esetkontroll-vizsgálatot a Semmelweis Egyetem Uzsoki Utcai Gyakorló Kórházában végezték 2021. március 17. és április 22. között, összesen 269 páciens bevonásával. A betegek a szokásos belgyógyászati kezelés mellett célzott, koronavírus elleni kezelésben (favipiravir, remdesivir, baricitinib vagy ezek kombinációi) részesültek.

Egy részüket, 159 főt csak a fentiekkel kezeltek, míg a csoport másik fele, 110 fő ezenfelül napi 20 mg fluoxetint is kapott. A 269 páciensből összesen 205-en maradtak életben, és 64-en haltak meg. A vizsgálati eredményből kitűnik, hogy

a fluoxetint szedő csoport mortalitása jelentős mértékben, 70 százalékkal alacsonyabb volt.

Vagyis ebben a csoportban arányosan nézve körülbelül harmadannyian haltak meg, mint a másikból. A kutatók alaposan megvizsgálták a csoportok összetételét életkor, nem, illetve fontos egészségügyi tényezők tekintetében is, és megállapították, hogy a csoportok összetétele nem tartalmazott jelentős, vizsgálati eredményt befolyásoló különbségeket.

Amennyiben a vizsgálat eredményét – miszerint a túlélés esélyét háromszorosára növeli a súlyos betegségeknél a hatóanyag szedése – további randomizált, kontrollált vizsgálatok is megerősítik, abban az esetben a fluoxetin a jövőben sokat segíthet a tüdőgyulladásos koronavírus-megbetegedések kezelésében – összegezték a vizsgálat tanulságát a kutatók. 

A magyar vizsgálat eredménye egybevág a nemzetközi porondon megjelenő, hasonló témájú vizsgálatokéval. Nemrég például a Stanford Egyetem és a Kaliforniai Egyetem közös kutatócsoportja végzett egy vizsgálatot, amely szintén bizonyítani látszik bizonyos antidepresszánsok – köztük a flouxetin és egy másik hatóanyag, a fluvoxamin – koronavírus elleni hatásosságát.

(via elitmed.hu)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét