Elindult a nagy zöldesítési projekt

2021.12.06. 20:53

Elindult Magyarország eddigi legnagyobb szabású, lakosságot érintő zöldítési projektje december 6-án, hétfőn, amelyben napelemes rendszerek telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez, fűtés korszerűsítéséhez és akkumulátor telepítéséhez lehet forrást igényelni – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Érdekesség, hogy az utolsó pillanatban, csupán néhány nappal ezelőtt több ponton is módosult a projekt, amely a támogatást igénylők körét, a jövedelemigazolásokhoz szükséges dokumentációt, a pályázattal érintett épületekre vonatkozó feltételeket, a támogatható tevékenységek körét és a pályázat keretében kötelező vállalásokat is érinti.

A felhívás először csak néhány megyében lesz elérhető, majd a következő hetekben az egész országban ütemezetten. 

A lakosságnak szóló klímavédelmi felhívásban több mint 201 milliárd forint keretösszegű támogatást lehet igényelni, amely célja, hogy az átlagjövedelem alatt kereső háztartások környezetszennyező fűtési rendszereit megújuló energiaforráson alapuló, modern, környezetkímélő megoldások váltsák ki.

A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke bruttó 2,9 millió forint, fűtéskorszerűsítéssel együtt 11,3 millió forint. A jelentkezés feltétele, hogy az ingatlan tulajdonosainak 2020-ra vonatkozó összevont jövedelme nem haladhatja meg az egy főre jutó 4,85 millió forintot. A határidőn belül benyújtott összes kérelmet elbírálják, mégpedig egy objektív pontozásos rendszer alapján, amely előnyben részesíti a gyermeket nevelőket és a fejlesztendő járásokban élőket.

(MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.