Elkeserítő eredményt hozott a három év alattiaknak való gyermekruhák és cipők ellenőrzése

2021.12.06. 15:10

A termékbiztonsági vizsgálathoz mintát vételező szakemberek a három év alattiaknak készült, strasszokkal, gyöngyökkel vagy szegecsekkel ékesített lábbelikre, ruhákra fókuszáltak – adta hírül Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye.

A beszámolóból megtudható, hogy a leváló apró díszítések a fulladásveszély miatt jelentenek súlyos kockázatot. A fogyasztóvédelem munkatársai szinte tökéletes találati aránnyal dolgoztak. A huszonegy lábbeli és ruha közül a laboreredmények alapján mindössze egy szandál és egy kardigán maradhatott forgalomban. 

A közleményben kifejtik, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált műszaki laboratóriuma a ruhákra, cipőkre varrt vagy ragasztott apró díszítések felerősítési szilárdsági vizsgálatát végezte el. Ha a strasszok, flitterek, gyöngyök könnyen leszedhetők, leszakadhatnak, a légutakba kerülve fulladásveszélyesek lehetnek.

A termékbiztonsági szempontból gyanús tizenöt gyermekruhából és hat gyermeklábbeliből egy-egy híján mindegyik viselését kockázatosnak találták. A tizenkilenc megbukott terméket a fogyasztóvédelmi hatóság levette a polcokról, a súlyos kockázatúakat a vásárlóktól is visszahívják. A keresztelőruhák, rugdalózók, mamuszcipő és egyebek táblázatos listája a Fogyasztóvédelmi portálon érhető el.

Magyarország az elmúlt években ruházati termékek miatt küldte be a harmadik legtöbb jelzést az európai termékriasztási rendszerbe. Az uniós tagállamok rangsorában dobogós helyet érő számú összes magyar riasztás több mint tizede divatcikkek veszélyes hibáira, hiányosságaira figyelmeztetett. A mostani ellenőrzésnek kivétel nélkül importból származó portékák estek áldozatául. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar gyártók termékei biztonságosak 

– mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.