2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Gansperger Gyula: Az ellenzék mozgása mögött külföldi finanszírozók állnak

C SOS19990729038
2021.12.06. 08:30
A magyarországi ellenzék és külföldi nagytőkés csoportok viszonyáról beszél Gansperger Gyula azon a hangfelvételen, amelyet az Anonymus-maszkos alak hétfőn reggel küldött a sajtó képviselőinek. Az üzletember arról beszél, hogy Bajnai Gordon egyfajta kapcsolattartó ezen csoportok és az ellenzék között, a baloldali értelmiség és sajtó egy része pedig külföldi finanszírozással működik.

Az Anonymus-maszkos alak által hétfőn közzétett felvételen ismét Gansperger Gyulát halljuk, aki azonban ezúttal nem ingatlanügyekről, hanem politikáról, a baloldali kapcsolatairól és a magyarországi ellenzékről beszél.

A vágott hangfelvétel – amelynek körülményei ismeretlenek – így kezdődik:

Ugye a Wallisnak voltam a vezérigazgatója a szoci kormány alatt, és kértünk a szociktól – akkor még ugye ők voltak az urak – egy dolgot, hogy azt intézzék el nekünk, mert különben nem tudtuk volna megcsinálni. És mondták, hogy 30 millió forint. Hát mondtam, hogy tessék elmenni a Tiborhoz, mert ő a tulajdonos, mi a f*sz közöm van nekem ehhez. És mondták, hogy nem-nem, te is ott fogsz ülni, mert a Tiborban nem bízunk. Ha te megígéred nekünk, akkor meg fogjuk kapni, mert egy olyan ember képviselte őket, akivel nagyon régóta jó viszonyban vagyok.

Mint ismert, Gansperger Gyula, a Wallis volt vezérigazgatója szerepelt a Városháza eladása körül kipattant ügyben nyilvánosságra hozott több hangfelvételen is, amelyekből kiderült, sikerült belső segítséggel megvásárolnia egy fővárosi ingatlant, majd jelen volt azon a tárgyaláson, ahol Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője a Városháza eladásáról tárgyalt. Az egyik kiszivárgott beszélgetésben Gansperger a saját tapasztalataira alapozva azt mondta, jutalékos rendszer működik a Városházán, de az üzletember Bajnai Gordonnal közösen részt vett egy, a Városháza eladásáról szóló másik egyeztetésen is. Mindezek ellenére Karácsony Gergely az ügy kipattanása óta fideszes vállalkozónak igyekszik beállítani Ganspergert, Bajnai pedig azt állította, hogy 2005 óta kapcsolatuk csak szórványos volt. 

A hétfőn nyilvánosságra hozott hangfelvételből viszont kiderül, Ganspergernek a szocialista kormányzás idején voltak jól működő kapcsolatai, a baloldali politikusi körök bíztak meg benne, mert az őket képviselő személlyel „régóta jó viszonyban volt”. Gansperger 2006-ban lett a Wallis vezérigazgatója, éppen Bajnait váltva, aki azért távozott, hogy Gyurcsány Ferenc kormányában vállaljon állást.

A felvételen ezután azt halljuk, hogy Gansperger kifejti a véleményét a jelenlegi ellenzékről:

Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött, ugye én azt gondolom, a külföldi erők és finanszírozók állnak. […] Ugye kik ezek az erők? Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, az Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon. Most a szónak nem a rossz értelmében véve. Nem, ő az a miniszter, volt miniszter, akivel, aki kapcsolatot tart ezekkel az emberekkel, nyilván nem ilyen szinten, hogy a nem a 007-es ügynökkel, hanem ezek mind elnökök, nem tudom, micsodák, tehát megvan ennek a rendszere. Tehát azt gondolom, hogy minden olyan, tehát minden ennek a tábornak, akármit is mond a Gyurcsány meg a többi, minden külföldről jön.

Gansperger tehát úgy látja, hogy az ellenzék külföldi – elsősorban amerikai és német – nagytőkés csoportok érdekeit képviseli, és Bajnai Gordon ebben a rendszerben a kapcsolattartó szerepét tölti be a külföldi finanszírozók és a magyarországi ellenzék között.

Később kiderül, az üzletember arra alapozza mindazt, amit mond, hogy a német szociáldemokraták alapítványa tőle bérelte irodáját, és tulajdonosként így rálátása volt a tevékenységükre. Gansperger szerint a Friedrich Ebert Alapítvány finanszírozza a baloldali értelmiség, az ellenzéki véleményvezérek egy részét, rengeteg pénzt költve ezekre a körökre.

A beszélgetésben ezután a sajtó is szóba kerül, Gansperger arról beszél, hogy a Magyar Narancs és a 444.hu is külföldi körök finanszírozása alatt áll. Utóbbiról konkrétan azt mondja a felvételen az üzletember, hogy Soros György és Veres Tibor baloldali milliárdos, az ő és Bajnai Gordon volt cégének, a Wallis vezetőjének támogatásából működik. 

Gansperger Gyula: Az ellenzék mozgása mögött külföldi finanszírozók állnak

(Borítókép: Gansperger Gyula 1999. július 29-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)