Ingyenes marad az M30-as autópálya miskolci elkerülő szakasza

D MTI20211026012
2021.12.06. 18:48

2022. január elsejét követően is ingyenesen használhatják az autósok az M30-as autópálya miskolci elkerülő szakaszát – erről ma állapodott meg Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere és Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője.

Az M30-as autópálya Miskolc és Kassa közötti szakaszának októberi átadását követően kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy január elsejét követően is ingyen használhassák az autósok a miskolci elkerülőt. 

Az új szakasz megépítésével és átadásával ugyanis az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló rendelet értelmében a korábban ingyenesen használt elkerülő szakasz is fizetőssé vált volna.

Miskolcon azonban az úthálózat-fejlesztések miatt jelenleg is több helyen építkezések zajlanak, ezzel együtt a forgalomterelések is gyakoriak a városban. (Egy négysávos belvárosból kivezető úttal bővül majd Miskolc úthálózata, a szirmabesenyői ipari parknál körforgalom lesz, amely az ipari parkban üzemelő cégek és az ott dolgozók közlekedését segíti majd.)

Az ingyenes használat lehetővé teszi, hogy ne terheljék Miskolc belvárosi forgalmát azok a gépkocsivezetők, akik esetleg az útdíj fizetés miatt a belvárosi közlekedést választották volna az elkerülő helyett. 

Az ősszel átadott, Miskolcot Kassával összekötő M30-as gyorsforgalmi út fél órával rövidítette le az utazást a két város között. A beruházás értéke kétszázmilliárd forint volt.

(Borítókép:  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő beszédet mond az M30-as gyorsforgalmi út Miskolcot Kassával összekötő szakaszának átadóünnepségén Tornyosnémetiben 2021. október 26-án. Fotó:  Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)