Hónapok óta figyelték a Völner-ügy gyanúsítottjait

D  AS20210707004
2021.12.07. 13:07

Ahogy beszámoltunk róla, Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

A gyanú szerint Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott, a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

Völner Pál azt állítja, hogy nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit, és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról.

Szeptember óta folyik a nyomozás

Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke a Magyar Hangnak elmondta: látnak kockázatot az ügyben, ezért a bizottság csütörtöki ülésén Pintér Sándor belügyminisztert is kérdezik a történtekről.

A 24.hu értesülései szerint az ügy gyanúsítottjait régóta figyelték a hatóságok. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) arról tájékoztatta a lapot, hogy a vádhatóság szeptember 16. óta folytat nyomozást, de a Nemzeti Védelmi Szolgálat már a nyár folyamán végzett felderítést.

A KNYF azt is közölte, hogy a nyomozás során eddig tizenkét személyt, köztük nyolc végrehajtót és egy végrehajtó-helyettest hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hatan letartóztatásban vannak, egy további gyanúsított pedig bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll.

(Borítókép: Völner Pál 2021. július 7-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)  • Tippek
  • Hírek