Kemenesi Gábor: Az omikron-variánst is kimutatja a PCR-teszt

STA3496
2021.12.07. 19:56 Módosítva: 2021.12.07. 20:03

Vannak eltűnni nem akaró álhírek, melyekkel továbbra is sűrűn találkozni. Ezek sajnos a félelmeket, félremagyarázatokat erősítik, és végül a súlyos vagy halálos kimenetelű fertőzések számát növelik – hívja fel a figyelmet Kemenesi Gábor virológus a Facebook-oldalán.

A Junior Prima díjas biológus, víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa az omikron-variánsról is ír bejegyzésében; meglátása szerint továbbra sem tudni sok mindent, de a tudósok, szakemberek figyelnek, vizsgálódnak a helyes, tudományos válaszok után. Szerinte az, aki biztosat állít, nem tudja, mit beszél, vagy túl sokat ad a hiedelmekre és elképzelésekre. A virológus szerint egy-két héten belül láthatnak elsődleges laboratóriumi eredményeket.

Az egyéb hiedelmeket, pontosabban a cáfolatokat, valamint azok magyarázatait pontokba szedte Kemenesi Gábor. Eszerint

  1. lehet, szabad járvány alatt oltani, egyetlen egyetemen sem tanítanak olyasmit, hogy ne lehetne. Mint írja, minden vírus más, a SARS-CoV-2 esetében jóval a vakcinák bevetése előtt, már a korai állatkísérletes fázisban (SARS-CoV-1, MERS és más koronavírusok használatával is) a legfontosabb biztonsági kérdéseket tisztázták a tudósok (többek között az antitestfüggő enhanszment jelenségét is). Enélkül nem mehetett volna tovább a vakcinafejlesztés sem. 
  2. Nem hat károsan a vakcina, ha véletlenül ráoltunk a fertőzésre, számos ilyen eset lehetett világszerte, egyetlen esetben sem tártak fel káros összefüggést. 
  3. A mutációk megjelenését sem növeli a vakcináció – éppen a kevésbé átoltott országokban alakulhatnak ki nagyobb eséllyel a mutációk. Minél többet másolja önmagát a vírus minél kevésbé kontrolláltan, annál nagyobb az esély a mutációkra is.
  4. A felelősség a gyártót terheli a vakcinák használatával kapcsolatban, pontosan úgy, ahogy bármely más termék esetében is az Európai Unión belül.
  5. A hiedelemmel ellentétben a PCR-tesztek kimutatják az omikron-variánst. A lényeg, hogy az omikron- és egyébként a brit variáns is tartalmaz a genomban egy aprócska törlődést (deléciót a tüskefehérje 69. és 70. aminosav-pozíciójában), amely az egyik, éppen ezt a részt célzó PCR-tesztet „elnémítja”. Nincs ugyanis mibe kapaszkodnia a PCR-teszt során alkalmazott apró DNS-molekulának (oligonukleotid primer). Ezt kihasználva lehetett gyorsan kimutatni a brit variánst és most az omikront is, hiszen ha három különböző régióját célozzuk a vírusnak (háromféle PCR-teszttel), és csak ez az egy nem működik, úgy lehet tudni, hogy egy olyan variánssal van dolgunk, amely ezt a jegyet hordozza magán. Úgy tűnik, most van egy omikron-változat, amely „befoltozhatta” ezt a hiányosságot, így ezzel az egyszerű és gyorsabb eljárással az nem lesz kimutatható. Egyelőre azonban nem tudni, hogy ez mennyire lesz tömeges, mennyire terjed majd. Ezektől függetlenül is marad a vírusgenom-szekvenálásra alapuló módszer, amely szintén kiváló és működőképes. Tehát még egyszer: a PCR-tesztek az omikront is kimutatják

– sorolta a virológus.

Mint megírtuk, az elmúlt napon 4311 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 224 beteg. 

  • A beoltottak száma 6 162 758, közülük 5 870 466 fő már a második oltását is megkapta, a harmadik oltás lehetőségével 2 790 263-an éltek.
  • A járvány kezdete óta összesen 1 161 879 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az elhunytak száma 35 835 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma 938 836 fő, az aktív fertőzötteké 187 208 főre nőtt.
  • Kórházban 7568 beteget ápolnak, közülük 618-an vannak lélegeztetőgépen.

A hétfőn közölt hétvégiösszesített adatok alapján Magyarországon a hétvégén 22 699 új fertőzöttet azonosítottak, a betegség szövődményeibe 489-en haltak bele. Kórházban 7440 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 586-an voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6 145984 volt, közülük 5 858 119 fő már mindkét oltást felvette, a harmadik oltás lehetőségével 2 665 330-an éltek.

(Borítókép: Kemenesi Gábor. Fotó: Sóki Tamás / Index)