Karikó Katalin szerint nem kizárt, hogy az omikron véget vet a járványnak

DBZOL20210525009
2021.12.08. 19:34 Módosítva: 2021.12.08. 19:36
Éppen a koronavírus legújabb mutációja miatt szabadulhatunk meg a pandémiától? Az elmúlt napokban több, ezzel kapcsolatos nyilatkozat is megjelent a sajtóban. Most a világhírű kutató, Karikó Katalin is elmondta a véleményét.

„Ha valóban úgy van, hogy kiszorítja az omikron a deltát, mert ragályosabb, de nem okoz súlyos betegséget, akkor nem kell aggódnunk, én nagyon optimista vagyok” – jelentette ki a Kossuth rádióban Karikó Katalin, a Pfizer–BioNTech mRNS-vakcinájának kifejlesztője, aki szerint még korai lenne megállapítani, hogy a jelenleg forgalomban lévő oltóanyagok mennyire hatékonyak az új mutáció ellen.

A Dél-Afrikából érkező jelentések azt mutatják, hogy exponenciálisan nőtt a fertőzöttek száma, a betegek állapota viszont nem lett súlyosabb, mint a delta-variáns esetén. A kórházba kerülők többsége nem volt beoltva, akik bekerültek az intenzív osztályra, azoknak pedig más légúti betegségük is volt, de egyelőre kevés az adat. Ha jobban terjedne, de kevésbé lenne súlyos a betegség, az jó lenne, mert elérhetnénk a nyájimmunitást

– jelentette ki a Széchenyi-díjjal kitüntetett tudós.

Nem Karikó Katalin az egyetlen, aki ezen a véleményen van, a napokban Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke is azt közölte, hogy az omikron még egy esetben sem okozott súlyos megbetegedést, ami biztató. Mindezt később az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is megerősítette.

Ha egy vírusnak a fertőzőképessége nő, de megbetegítő képessége csökken, az az emberiség számára előnyös, hiszen olyan mutáció jön létre, amely nagyon rövid idő alatt gyorsan szétterjedhet a lakosság körében, és vakcina nélkül immunizálja a lakosságot

– erről már Rusvai Miklós beszélt az RTL Híradónak.

Az elmúlt napokban szintén nagy port kavart a médiában, miszerint az omikron-variánst nem mutatja ki a PCR-teszt. Ezzel kapcsolatban Kemenesi Gábor virológus öntött tiszta vizet a pohárba, a tévhitekről itt írtunk részletesen.

(Borítókép: Karikó Katalin 2021. május 25-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)  • Hírek
  • Megtakarítás