Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Elismerte a magyar külügy, hogy vízumot adtak Lukasenka bizalmasának

2021.12.08. 20:32
Ezzel együtt azt állítják, hogy a vízumot Svájc nevében eljárva adták ki.

A magyar külügy elismerte, hogy schengeni vízumot kapott tőlük Lukasenka egyik bizalmi embere, Vladimir Bazanov. Állításuk szerint Svájc nevében adták ki, és ilyen ügyekben megállapodásuk van érvényben az alpesi országgal Belaruszra – írja a Szabad Európa.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetője november végén felesége társaságában érkezett meg Csehországba, a belarusz női labdarúgócsapat kíséretében, csakhogy a cseh futballszövetség közlése szerint ők egészen biztosan nem hívták meg a párt. Éppen ezért néhány órás kihallgatást követően mindkettejüket kiutasították az országból, utólag pedig az is kiderült, hogy a cseh rendőrök az elfogásukra már előre készültek.

A cseh külügy később el is ismerte, hogy Bazanovot december 1-jei határidővel kiutasították, azt azonban sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarták, hogy a férfi magyar vízummal volt-e az országban. Egyébként a prágai magyar nagykövetség sem cáfolta az értesülést, miszerint Bazanov magyar vízumot kapott.

A Szabad Európa kereste az ügyben magyar Külügyminisztériumot, kérdésükre pedig megerősítették, hogy

Vladimir Bezanov valóban magyar schengeni vízumot kapott, egészen pontosan május 21-én kilencvennaposat.

A külügy szerint azt ugyanakkor Svájc nevében eljárva adták ki, Bazanov pedig UEFA-meghívót is felmutatott.

A lap kereste a svájci nagykövetséget is azzal kapcsolatban, hogy Bezanov tényleg Svájcba akarhatott-e menni, de kérdéseikre egyelőre nem kaptak választ.

Mint ismert Vladimir Bazanov 2019 óta a Belarusz Labdarúgó-szövetség (BLSZ) elnöke, 2020 novemberében 25 társával együtt tiltották ki a balti államokból az esélyes belarusz választási csalásokban és az azt követő demonstrációk véres leverésében játszott szerepe miatt.  • Vennék
  • Hírek