Több mint ötszázmillió forintos kárt okoztak a cigarettacsempészek az államnak

2021.12.09. 19:02

A Nyíregyházi Járásbíróság elrendelte öt férfi letartóztatását egy bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt indult eljárásban. A cigarettacsempészek több mint ötszázmillió forint vagyoni hátrányt okoztak – közölte a Nyíregyházi Törvényszék csütörtökön.

A gyanúsítottak 2020-ban és 2021-ben Kispalád község külterületén, a zöldhatáron keresztül rendszeres haszonszerzésre törekedve vámellenőrzés alól elvont, adózatlan cigarettát juttattak Ukrajnából Magyarországra. A férfiak tevékenységét az elsőrendű és a másodrendű gyanúsított apja irányította, aki miután augusztus 24-én más ügyből kifolyólag büntetés-végrehajtási intézetbe került, átadta az irányítást fiainak.

Az elkövetők a határon átcsempészett cigarettát Kispalád belterületén különböző ingatlanokon tárolták, ahonnan továbbszállították Fehérgyarmatra, majd értékesítették. Azzal, hogy a dohányáru utáni jövedéki adót, áfát és vámot nem fizették meg, 

a gyanú szerint több mint ötszázmillió forint vagyoni hátrányt okoztak AZ ÁLLAMI KÖLTSÉGVETÉSNEK.

Az elsőrendű és a másodrendű gyanúsított többször volt büntetve, hasonló bűncselekmények miatt is. A harmadrendű gyanúsítottat orgazdaság bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a férfi ennek próbaideje alatt követte el a bűncselekményt.

A nyomozó hatóság akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja az öt férfit. A végzés nem végleges, a döntést az ügyészség tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be ellene.

(MTI)