Bűnügyi helyszínként jelölte meg az Igazságügyi Minisztériumot az ellenzék

B RKL20210711066 (1)
2021.12.09. 12:06
Az Igazságügyi Minisztériumra bűnügyi helyszínként tekintenek, Varga Judit lemondását követelik és vizsgálatokat szorgalmaznak Völner Pál ügye miatt.

Ahogy beszámoltunk róla, Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Keddi közleményében úgy fogalmazott a Fidesz sajtóosztálya, hogy

a kormánypártok meg fogják szavazni Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését, mert tisztáznia kell magát az igazságszolgáltatás előtt, és örülünk, hogy ezt ő maga is így érzi, és azonnal lemondott.

A momentumos Hajnal Miklós azzal kezdte az ellenzék csütörtöki sajtótájékoztatóját, hogy ma van a korrupcióellenes világnap, Völner Pál ügye pedig megmutatja, hogy a rendszerszintű korrupció már belülről is látszik,

az Igazságügyi Minisztériumon belül gyakorlatilag bűnszervezetet működtetnek.

Tordai Bence szerint erős szimbólum, hogy „a Fidesz korlátlan törvényhozói hatalmát három konkrét köztörvényes bűnöző biztosítja, Völner Pál, Simonka György és Boldog István”. A Párbeszéd politikusa leszögezte: elvárják, hogy Völner Pál a parlamenti mandátumáról is mondjon le.

Azt akarjuk, hogy a köztörvényes bűnözők takarodjanak a közéletből.

Szilágyi György kiemelte: a korrupcióellenes világnap legmellbevágóbb része, hogy Magyarország az Európai Unió legkorruptabb országává vált. Az ellenzék Varga Judit lemondását is követeli, és kezdeményezték az igazságügyi bizottság azonnali összehívását.

Az igazságügyi minisztériumból az i betű eltűnt, gazságügyi minisztériumnak kell hívni.

Keresztes László Lóránt úgy látja, hogy mára egyértelművé vált: „a bírósági végrehajtás rendszerét átszövi a korrupció”. Az LMP-s politikus hozzátette, az ellenzék által javasolt vizsgálatok egyik legfontosabb célterülete is ez. A képviselő a lehallgatásokra is kitért, amit szintén vizsgálnának.

Varga Judit egy megvesztegethető államtitkárt bízott meg a lehallgatások engedélyezésével.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó több kérdést is feltett: Varga Judit helyettese magányos elkövető vagy saját bűnszervezetet működtetett az Igazságügyi Minisztériumban? Indult-e vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy Völner Pál más területen is nyújtott fixáras vagy havidíjas szolgáltatást? Mi volt a kenőpénzek útja? Történt-e zsarolás?

A DK-s Varju László arra hívta fel a figyelmet, hogy a lemondott államtitkár „olyan cégbirodalom birtokosa és családja, ahol elrejtették a bűnös módon szerzett vagyont”. Az ügyészségnek szerinte ezt is fel kell tárnia.

Engedjék meg azt a feltételezést, hogy nemcsak a híradásokból értesült akár Varga Judit, akár Orbán Viktor arról, hogy mit is művelt Völner Pál

– mondta Lukácsi Katalin a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében.

Az ellenzéki képviselők bűnügyi helyszínként tekintenek az Igazságügyi Minisztériumra, ezért megjelölték egy sárga szalaggal, valamint papírzacskókat dobtak a bejárathoz.

Völner Pál azt állítja, hogy nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit, és lemondott államtitkári posztjáról.

(Borítókép: Az Igazságügyi Minisztérium épülete 2021. július 11-én. Fotó: Róka László / MTI)