Zánkát elkerüli a vírus? Aggódnak a szülők a téli tábor miatt

DBOGI20160620019
2021.12.09. 11:56
„Országszerte több iskolából érkeznek a gyerekek, a táborba oltási igazolvány és teszt sem szükséges. A programokon kívül sem az óvintézkedésekről, sem a szabályokról nem kaptunk tájékoztatás, egy lapot kell kitölteni, ahol a szülő igazolja, hogy a gyermekét egészségesnek látja” – ezekkel a sorokkal fordult az Indexhez egy édesanya, akinek nyolcadik osztályos gyermeke szintén meghívást kapott az Erzsébet-karácsony nevű téli táborba. Mint kiderült, a szervezők felkészültek, és számos járványügyi intézkedést bevezettek, de a virológus szerint az eseményt megtartani így is veszélyes.

Bár kevesen tudnak róla, a nyári időszakhoz hasonlóan jelenleg is zajlanak az ifjúsági táborok Zánkán. Az Erzsébet-karácsony nevű programsorozat idén először ráadásul ottalvós. Noha a zánkai tábor teljes kapacitása 3400 fő, a járványra való tekintettel a december 1-22. között megrendezett eseményen turnusonként maximum 1200 főt fogadnak, ezzel is garantálva, hogy a termek ne legyenek zsúfoltak. A táborok megtartásával ugyanakkor nem minden szülő ért egyet.

„Az iskoláknak szóló pályázati lehetőséget ősszel nyitották meg, éppen akkor, amikor naponta kaptuk a híreket arról, hogy itt a következő hullám. Most azonban úgy tűnik, hogy a vírus Zánkát elkerüli” – jelentette ki lapunknak egy nyolcadik osztályos tanuló édesanyja, aki szerint a téli táboroztatás egy járványmentes időszakban alapvetően csodálatos ötlet lenne, de úgy véli, hogy a napi fertőzöttségi adatokat figyelembe véve jelenleg ez túl veszélyes.

Országszerte több iskolából érkeznek a gyerekek, a táborba oltási igazolvány és teszt sem szükséges. A programokon kívül sem az óvintézkedésekről, sem a szabályokról nem kaptunk tájékoztatás, egy lapot kell kitölteni, ahol a szülő igazolja, hogy a gyermekét egészségesnek látja

– mondta az édesanya, hozzátéve, hogy ha ő még úgy is dönt, hogy nem engedi el a gyermekét, tulajdonképpen nincs sok jelentősége, hisz ha véget ér a tábor, a diákok visszaülnek az iskolapadba, ahol egy közösségben lesznek azokkal, akik a kirándulást kihagyták.

„Több szülővel együtt bíztunk abban, hogy talán győz a józan ész, és a program átkerül egy kevésbé veszélyes időszakra, de hiába” – jegyezte meg az aggódó szülő.

Mi garantálja a gyerekek egészségét?

Több erre irányuló kérdést tettünk fel a táborokat szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, de a honlapon lévő információknál nem kaptunk bővebb tájékoztatást. Az ott felsoroltak alapján az óvintézkedések a következők:

  • Az egészség garantálásáért – a nyári időszakhoz hasonlóan – 18 év felett szükséges a védettségi igazolvány a táborba történő belépéshez. (A tábor egyébként általános iskolásoknak szól, ahol a 12 év feletti diákok egy részét leszámítva a többség még nem kapott oltást).
  • A maszkviselést mindenkitől kéri az alapítvány, és igény esetén maszkot is biztosítanak a táborozók számára.
  • A tábor minden közösségi helyszínén biztosított a kézfertőtlenítés lehetősége, és közvetlenül étkezés előtt fertőtlenítő kézmosásra is van mód az étteremben.
  • A szervezők táborozás közben és minden turnusváltásnál fertőtlenítő takarítást végeznek.
  • A táborban 24 órás gyermekorvosi ügyelet működik, aki koronavírusra utaló tüneteket észlel magán, azt letesztelik, és elkülönítik.

Mit mond a virológus?

Boldogkői Zsolt alapvetően nem híve a túl szigorú korlátozásoknak, de úgy véli, hogy a negyedik hullám csúcsán mindenképpen komoly kockázatot jelent 1200 fős gyermektáborokat tartani.

Zárt térben huzamosabb idő után a maszk védőhatása jelentősen lecsökken. Ez azt jelenti, hogy ha az egy szobában  tartózkodó diákok közül akár egy valaki is fertőzött, igen nagy esélye van, hogy a többiek is elkapják

– mondta az Indexnek a virológus professzor, kiemelve, hogy a gyerekek ráadásul közelebbi kontaktusokat alakítanak ki, nevetnek, és kiabálnak, ami fokozza az átadás valószínűségét. Emellett a téli időjárás is kedvez a vírus terjedésének.

Boldogkői Zsolt ezek alapján nem javasolja a táborban való részvételt, de ha egy szülő mégis úgy dönt, hogy elengedi a gyermekét, akkor ügyeljen arra, hogy a hazatérést követő pár napban ne találkozzanak a család idősebb, krónikus beteg tagjaival, náluk ugyanis a vírus az oltás ellenére is súlyos tüneteket okozhat.

(Borítókép:  A nyári Erzsébet-táborok egyik fő helyszíne, a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Tábor a megnyitó ünnepség napján, 2016. június 20-án. Fotó:  Bodnár Boglárka / MTI)