Jövőre 130 milliárdból gazdálkodhat az MTVA

2021.12.09. 08:26

A jövő évben 47,8 milliárd forintból gazdálkodhat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) – derül ki a szerdán megjelent Magyar Közlönyből. Azt, hogy hogy mennyi pénze lesz jövőre az NMHH-nak, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2022. évi egységes költségvetéséről szóló, november 30-án elfogadott törvény határozza meg.

A törvényben az NMHH Médiatanácsának is meghatározták a költségvetését, méghozzá 695 millió forintban. Előírták továbbá, hogy a Médiatanács kezelésében lévő előirányzatok 2022. évi költségvetésére 1,9 milliárd forintot fordítanak a jövő évben, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap pedig 130 milliárd forintból gazdálkodhat majd.

Az NMHH költségvetésének jelentős részét „közhatalmi bevételekből” és „működési bevételekből” tervezik finanszírozni. Az előbbi kategórián belül elsősorban a frekvenciadíjak a jelentősek, 30,8 milliárd forinttal. A Médiatanácsnál ugyancsak a működési bevételek teszik ki a bevétel jelentős részét, míg a Médiatanács kezelésében lévő előirányzatoknál a médiaszolgáltatási díjak jelentősek.

Az NMHH élére nemrég neveztek ki új vezetőt Koltay András, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem (NKE) korábbi rektora személyében. A vezetőváltásra azt követően került sor, hogy Karas Monika idén ősszel – új szakmai kihívások keresésére hivatkozva – benyújtotta lemondását.