Megbukott az ellenőrzésen a karácsonyfaégők és a fényfüzérek többsége

2021.12.10. 08:48

Sokkolónak nevezte a szokásos karácsonyi előtti ellenőrzésének a végeredményét az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), ami során a fogyasztóvédelemmel együttműködve fényfüzéreket és különféle dekorációs világítóeszközöket vizsgálták.

A közleményben kifejtik, hogy fogyasztóvédelmi hatóságnál a kereskedelmi forgalomból mintavételezett termékek több mint háromnegyede nem felelt meg a biztonsági követelményeknek. Az ITM laboratóriumának vizsgálatán a problémás árucikkek egyszerre akár hét-nyolc szempontból is kifogásolhatónak bizonyultak.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy a hibás karácsonyi díszvilágítási eszközök nem kevésbé tűzveszélyesek, mint sok gyertya, az pedig betehet az ünnepi hangulatnak, ha osztás helyett oltani kell az ajándékokat.

A laboratórium a bolti kínálatból eddig 31-féle díszvilágítási füzért és dekorációs célú világítástechnikai terméket vizsgált meg, közülük 24 típust talált áramütés- és/vagy tűzveszélyesnek. Mindezek mellett a megbukott termékeknél jellemzően nemcsak egy, hanem többnyire hét-nyolc hiba is előfordult.

Feltűnően gyakori hiányosság volt, hogy a vezetéket nem rögzítették megfelelően, kettős helyett csupán alapszigeteléssel látták el, vagy a keresztmetszete nem érte el a szabványban előírt vastagságot. Sok esetben a csatlakozódugó kis mérete miatt a bedugaszoláskor a használó keze feszültség alatt álló részekkel érintkezhet.

Gyakran ajánlottak kültéri használatra a víz behatolása ellen nem védett terméket. A hiányosságok az áramütés, égési sérülés, lakástűz veszélyével fenyegetnek. Huszonegy terméket kell visszahívni a vásárlóktól azért, mert kigyulladhatnak és rázhatnak is. A vizsgálati eredmények a Fogyasztóvédelmi Portálon olvashatók.

A legtöbb veszélyes termék a különféle olcsó árukat kínáló vegyeskereskedésekből, piaci vagy alkalmi árusítóhelyekről származott. Emiatt is figyelmeztet a közlemény, hogy nem árt körültekintőnek lenni, és megbízható boltokban vásárolni, hiszen ezzel is megóvhatja magát az ember a selejt okozta bosszúságoktól. Ezenkívül pedig számos egyéb árulkodó jel segít felismerni és elkerülni az otthonunk épségét és családtagjaink egészségét kockára tevő bóvlit.

A veszélyes termékeken általában nem szerepel a gyártó és az importáló neve, márka vagy azonosítójele és címe, nincs típus- vagy modellszámuk, nem tüntetik fel rajtuk a műszaki adataikat, hiányzik vagy nem megfelelő formájú a CE-jelölés.