Hámori Gabriella élete sem volt trauma- és abúzusmentes

D SOS20141016015
2021.12.11. 10:20 Módosítva: 2021.12.11. 10:24

Veiszer Alinda újságíró saját gyártású portréműsorában legutóbb a Jászai Mari-díjas színésznővel, Hámori Gabriellával beszélgetett.

A sok témát érintő, őszintén kitárulkozó interjúból többek között kiderült, a színésznő pszichoterápiával teszi rendbe a magánéletét, e mellett jógázik, sőt, ma már jógaoktató is. Ennek részben az az oka, hogy egy ponton szembesült vele, hogy élete folyamán nagyon sok mindenkit megbántott. Ez pedig Hámori Gabriella félelmeiből fakadt, amelyek olyan indulatokat generáltak benne, hogy ha az egy kapcsolatban megjelent, ráment a másik emberre – fogalmazott a színésznő. 

Szóba került Lőrincz Nándor és Nagy Bálint rendezők hamarosan megjelenő, Legjobb tudomásom szerint című mozifilmje is, Hámori Gabriellával a főszerepben. Ebben a színésznő egy olyan nőt alakít, akit erőszak ért. Az interjúalany úgy látja, az eddigi nézői tapasztalatok alapján a film hatással van az emberekre, ugyanakkor egy gonosz film, amely átélhetővé teszi, min megy, mehet keresztül az, aki kijelenti, hogy bántalmazás áldozatává vált.

A színésznő egyfelől azzal készült a nehéz szerepre, hogy találkozott erőszaktúlélők segítőivel, köztük a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) pszichológusával, valamint Makai Viktória futónővel, akit edzés közben támadott meg és erőszakolt meg egy azóta jogerősen elítélt férfi. Tőle tudta meg, micsoda újratraumatizálódást jelent a kihallgatásokon és szembesítéseken elmondani az őt ért szörnyűségeket.

Állítása szerint Hámori Gabriella élete sem volt traumamentes, miközben rengeteg barátjának sokkal keményebb volt, mint neki. Bár nem volt erőszak áldozata, ugyanakkor érezte már magát olyan helyzetben, amely abúzusnak, verbális abúzusnak nevezhető.

Az interjúból kiderült, a Marton László üggyel kapcsolatban ellentmondásosak Hámori Gabriella érzései. Ugyanis Marton László volt a színésznő osztályfőnöke a főiskolán, akiről elmondta, tökéletes úriemberrel volt dolguk, nem tudott arról, hogy lenne bármi a felszín alatt. Őket soha egy rossz mondat nem érte az osztályban.

Viszont a Marton Lászlót erőszakkal megvádoló színésznő, Sárosdi Lilla nagyon jó barátja, így egy pillanatig nem gondolta, hogy ne lenne igaz, amit kolléganője mond. Éppen ezért Hámori számra máig igencsak felkavaró a téma, azért is, ami a közbeszédben a traumáit elmesélő Sárosdi Lillára zúdult. 

(via Telex)

Ha baj van

Az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal 2011 óta a 06 (80) 225-225-ös telefonszámon tájékoztatást ad az ügyfeleknek a különböző áldozatsegítő szolgáltatásokról.

Szintén a bántalmazottak segélyvonala az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat ( OKIT) országosan, a nap 24 órájában bármikor ingyen hívható telefonszáma: +36 (80) 20-55-20.

Ha kiabálást, veszekedést hallunk, vagy valakit például monoklival látunk a környezetünkben, nem lehetünk közönyösek! Főleg ha kiskorú is érintett, akár anonim módon is értesíthetjük a 112-t, a rendőrséget vagy a telefontanút.

Emellett a megyei kormányhivatalokon belül ugyanúgy működnek a területi áldozatsegítő szolgálatok, itt szintén áldozatsegítő munkatársak állnak az áldozatok rendelkezésére.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Hámori Gabriella 2014-ben. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport