Orbán Viktor: Oszter Sándor már életében legenda lett Rózsa Sándor megformálásával

DMOHA20211211001
2021.12.11. 16:09
Életének 73 évében, október 30-án elhunyt Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész. A színészt a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra december 11-én. Családja, barátai és kollégái fájó szívvel búcsőztak tőle.

Családja, barátai, pályatársai és tisztelői körében végső búcsút vettek Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésztől szombaton a Farkasréti temetőben. A búcsúztatáson felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök gyászoló családnak írt levelét is. A miniszerelnök levelében hangsúlyozta:

sok színész vágyik olyan szerepre, ami miatt már életében legenda lesz. Oszter Sándor számára ez volt Rózsa Sándor figurája, sokak számára ő mindörökké a betyárok királya marad, az elmúlt évtizedek során azonban bebizonyította, hogy messze több annál és színpadon és filmben is bármit el tudott játszani.

Mint írta, a színésznek kisujjában volt a tragédia és a komédia, a vers, a próza, az ének és a tánc, ezért éppolyan hitelesen alakította a munkást és hősszerelmest, mint Othellót, a 80 huszár Máté Péterét vagy sok évvel később az Argo Tejesemberét.

Bár hívták Hollywood-ba, mégis ragaszkodott hazájához és az anyanyelvű játékhoz, ezért haláláig a mi hősünk maradt, aki számos felejthetetlen színpadi alakítással és filmszereppel ajándékozott meg minket

– írta levelében Orbán Viktor.

Búcsúlevelet írt Káslet Miklós, az emberi erőforrások minisztere is, aki kiemelte, hogy Oszter Sándor „mindvégig szilárd értékrend mentén vallott hazáról, nemzetről, büszkén megélve és vállalva magyarságát, ápolva kulturális örökségünk hagyományait. Szerinte alakításai, szereposztásai a színházban és a filmvásznon is, hitelesek és örökérvényűek voltak”.

Jellegzetes hangja fülünkben cseng, lendületes és intenzív jelenléte a vásznon és a színpadon, nyomott hagyott mindnyájunkban

– zárta levelét Kásler Miklós.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében búcsúzott a színésztől. Életét és művészetét „a szó legnemesebb értelmében vett férfi-lét”, erő, megalkuvást nem ismerő sziklatermészet, valamint nagylelkűség és nagyvonalúság jellemezte. Kiemelte, hogy Oszter Sándor „szenvedéllyel élt, dolgozott és szenvedéllyel hit”.

Ez a szenvedély emelte őt a legnagyobbak közé, hiszen a művészet nem létezhet e nélkül. Mesterségbeli tudás, szakma iránti alázat, adottságok, igyekezet az építő kövek, de a kötőanyag mind között, a művészet, a szenvedély maga

– tette hozzá az államtitkár.

Pályatársak nevében búcsúzott a színésztől Bodrogi Gyula, aki kiemelte: a halál nem illett soha Oszter Sándorhoz, „róla mintázni lehet/lehetett az életet”.

Tudtál tenni, tudtál lenni, tudtál szeretni nem szeretni, tudtál úgy élni, mintha élnél és tudtál játszani a halállal

– mondta a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész. Hozzátette:

Soha nem láttalak meghalni, most becsaptál minket, megcsaltál minket, de nem menekülsz, utánad megyünk te betyár, te örök Rózsa Sándor, nyugodj békében.

A család nevében Popovics Tamás mondott búcsúbeszédet. Nekünk, akik itt maradtak, mindig fájdalmas a búcsúzás. Nem azért, amit elmondtunk vagy megtettünk, hanem azokért a szavakért és tettekért, amelyről azt gondoltuk, hogy ráérünk arra még – mondta búcsúztatójában.

(Borítókép: Oszter Sándor portréja a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész temetésén a Farkasréti temetőben 2021. december 11-én. Fotó: Mohai balázs / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport