Hiába tiltakoztak a rendőrök, nekik is kötelező az oltás

D ATI20211207005
2021.12.11. 20:09
„Már eddig is évente kétezer-kétezer-ötszáz hivatásos rendőr hagyta el a testületet, de a kötelező oltás csak ront a helyzeten” – jelentette ki az Indexnek a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára. Pongó Géza szerint egyes kapitányságokról akár a kollégák harmada is távozhat, ami nagyban veszélyezteti a feladatellátást. Hasonló véleményen van a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (Brdsz) elnöke is. Bárdosi Judit rámutatott, hogy míg az állam a kötelező oltást, addig a rendőrök a tisztességes fizetést várják el, ehhez pedig nem elég az Orbán Viktor által bejelentett tízszázalékos béremelés.

Az egészségügyi dolgozókhoz és a pedagógusokhoz hasonlóan a rendőrök is tiltakoztak az ellen, hogy kötelező legyen számukra a koronavírus elleni védőoltás. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (Brdsz) még november végén állt elő egy javaslattal, miszerint az oltást csak azoknak kellene felvenniük december 15-ig, akik bizonyítottan nem rendelkeznek ellenanyaggal.

„A kollégák egy része egy vagy két alkalommal már átesett a fertőzésen, mégsem történt utánkövetés, hogy a betegségük tükrében szükségük van-e már most a védőoltásra. Mi javasoltuk, hogy az érintetteknél készítsenek ellenanyagtesztet, és azok alapján az orvos dönthesse el, hogy most kell-e felvenni, vagy ráér három-négy hónap múlva, de a törekvéseink egyelőre nem értek célba” – mondta az Indexnek Bárdosi Judit, a Brdsz elnöke.

Becslésük szerint jelenleg a rendőrök huszonöt-harminc százaléka nincs beoltva, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) ennél egy fokkal optimistább, ők tíz-húsz százalékra saccolják a még oltatlan rendőrök arányát.

Korábban a rendőrök átoltottságára vonatkozóan egy 68,9 százalékos adat jelent meg a médiában. Kerestük a Belügyminisztériumot és az Országos Rendőr-főkapitányságot azzal kapcsolatban, hogy van-e azóta frissebb adat, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Pár nap, és jön az elvándorlás?

Erre a kérdésre egyelőre egyértelmű nem a válasz, december 15-ig ugyanis csak az ügyfeles rendőröknek kell felvenniük az oltást, a többség – aki nem találkozik rendszeresen ügyfelekkel – január 31-ig kapott haladékot.

Pongó Géza ugyanakkor figyelmeztet, hogy január 31. is hamar itt lesz, megoldási javaslat pedig továbbra sincs arra, miként fogják pótolni a munkából kieső rendőröket.

Már eddig is évente kétezer-kétezer-ötszáz hivatásos rendőr hagyta el a testületet, és ezzel párhuzamosan egyre csak csökkent az újonnan jelentkezők száma, a fiatalok számára ugyanis nem vonzó ez a pálya. Ezen a helyzeten ront tovább a kötelező oltás. Bizonyára lesz olyan kapitányság, ahol megközelíti a száz százalékot az átoltottság, de lesz olyan is, ahol csak a hatvan-hetven százalékot éri majd el, ami azt jelenti, hogy a kollégák harmadát elküldhetik. Ez már nagyban veszélyezteti a feladatellátást

– mondta az FRSZ főtitkára, hozzátéve, hogy a jövőben a fluktuációhoz az is hozzájárulhat, hogy a hathavi fegyverpénz ígérete is csak a hivatásosoknak szól, ami azt jelenti, hogy a kollégák egy jelentős része ezt a pluszjuttatást sem kapja meg. „Mindeközben nem lehet leszerelni a veszélyhelyzet miatt” – jegyezte meg Pongó Géza.

Bárdosi Judit szerint már a törvény megfogalmazása is hagy némi kivetnivalót maga után. Mint arról korábban beszámoltunk, a rendelet így szól: „az állami szférában alkalmazottaknál elvárt a védőoltás felvétele.”

A rendvédelmi szervek dolgozói pedig azt várják el, hogy tisztességes fizetést kapjanak, de ehhez a tízszázalékos béremelés önmagában még kevés

– mutatott rá Bárdosi Judit.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy tízszázalékos béremelés jön a rendvédelmi dolgozóknak.

(Borítókép: Nővér koronavírus elleni vakcinával 2021. december 7-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)  • Tippek
  • Bankszámla