Tiltott beavatkozással tette tönkre páciense nemi szervét egy debreceni orvos

2021.12.11. 12:08

Maradandó fogyatékosságot okozó tiltott beavatkozás miatt ítéltek el egy debreceni orvost, aki ellenőrizetlen forrásból származó anyagot fecskendezett páciense nemi szervébe. Az ügyben az orvos feleségét is elítélték mint bűnsegédet – tájékoztatta az MTI-t szombaton a Debreceni Törvényszék szóvivője.

Az ügy elsőrendű vádlottja az 1990-es évek elején szerezte meg orvosi diplomáját a Debreceni Egyetemen. Később nyilvántartásba vették, és dolgozhatott volna háziorvosként, ám nem rendelkezik egészségügyi tevékenység ellátására jogosító működési engedéllyel, ezért orvosi rendelőt sem üzemeltethetett. A férfi 2017 nyarától vezető orvosként dolgozott egy egészségügyi cégnél.

A másodrendű vádlott sosem rendelkezett egészségügyi végzettséggel, a bűncselekmény elkövetése után, 2019-ben lett az orvos felesége.

A nő a sértettel évek óta bizalmas, baráti viszonyt ápolt, és 2016-ban a férfi szerelmi bánatából fakadó elesettségét kihasználva ajánlotta számára az orvos párja által végzett egészségügyi beavatkozást, amely szerinte előnyös lehet a férfi számára.

Az orvos azt állította, egy olyan németországi klinikán dolgozik, ahol rutinszerűen végzik ezeket a típusú beavatkozásokat, ő is megcsinálja neki 300 ezer forintért.

Az orvos ezután 2016 novemberében a lakásán két alkalommal ellenőrizetlen forrásból származó anyagot injekciózott a sértett nemi szervének bőre alá. Ezután elmulasztotta rögzíteni a férfi hasfalához a kezelt testtájékot, amivel ugyancsak hozzájárult a későbbi szövődmények kialakulásához.

A sértettnek egészségügyi panaszai, fájdalmai lettek, ezért felkeresett több urológust, akik a kialakult közvetlen egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel plasztikai helyreállító műtéteket javasoltak. A sértett pszichés állapotát a tiltott beavatkozás következtében kialakult maradandó fogyatékosság negatívan befolyásolta.

A vádlottak beismerték bűnösségüket, és tárgyalási jogukról is lemondtak, a Debreceni Járásbíróság előkészítő ülésen hirdetett ítéletet.

Az elsőrendű, büntetett előéletű vádlottat foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette és társtettesként elkövetett csalás vétsége miatt két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre és egymillió forint pénzbüntetésre, a másodrendű vádlottat – bűnsegédként – foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette, valamint csalás vétsége miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Az ítélet jogerős.